Pčelari čekaju veće cene meda

0
93

Savez pčelarskih organizacija Srbije navodi da već od srede počinje preuzimanje za šesti šleper bagremovog meda iz prošle sezone.

Kako je istaknuto na sajtu Saveza pčelarskih organizacija Srbije,(SPOS), iako tržišna cena još uvek nije adekvatno formirana, na zahtev pčelara, Pogon “Naš med” ipak će uskoro da objavi maksimalnu cenu meda koju je moguće postići na tržištu u ovom trenutku.

Iz Saveza napominju da cenom nisu još uvek zadovoljni jer je smatraju nerealnom i da proizvođačima najverovatnije neće preporučiti da po toj ceni predaju med, iako će u trenutku objave biti najveća na tržištu Srbije.

Ipak, taj trenutak svakako neće čekati skrštenih ruku jer  imaju pregovore sa kupcima koji zahtevaju da unapred dobiju analizu homogenizovanog meda. Da bi se to uradilo, med se mora preuzeti od proizvođača bez plaćanja unapred i homogenizovati u Pogonu, zatim razliti u burad, uzeti uzorak i poslati ga na analizu u inostranu laboratoriju i sačekati 10 do 15 dana da analiza stigne. Tek onda će se sa kupcem utvrditi cena, navode iz SPOS-a, dodajući da tek kada se pčelari koji su predali med na homogenizaciju, slože sa tom vrednošću, on će biti prodat.

To praktično znači da već od srede počinje preuzimanje za šesti šleper bagremovog meda iz prošle sezone, te će ta isporuka biti dopunjena medom od ove godine.

Paralelno sa šestim za koji dan počinje i preuzimanje sedmog šlepera onog bagremovog iz ove sezone od proizvođača koji su prethodnih dana izrazili spremnost da predaju med na navedeni način.

Cena koja je aktuelna trenutno u Mađarskoj ili kod nas nije maksimalno moguća jer pakeri uračunavaju preveliku zaradu, ali to će se videti kada Pogon bude objavio cenu u pogodnom trenutku. Pčelari Rumunije su trenutno svetla tačka regiona jer većina ne želi da preda med jeftino.

Savez poziva sve pčelare da se bore za najveću moguću cenu meda tako što će ga predati na homogenizaciju, bez plaćanja unapred, ali sa ugovornom obavezom pogona da med proda tek kada se poljoprivrednik saglasi sa postignutom cenom.

Inače, “Naš med” raspolaže sredstvima u iznosu od 100.000 evra, namenjenim za obrt meda na veliko u šleperima. Princip je isti, prodaja će uslediti tek kada se pčelari koji nude med slože sa cenom, mada je ona za druge vrste, osim bagremovog, već poznata i objavljena je ranije pa tako za suncokret, bagremac i repicu iznosi oko 3,5 evra. Vrednost za lipov kreće se od četiri do 4,3 evra, u zavisnosti od trendova na tržištu dok za planinski livadski cena iznosi oko pet, a za šumski šest evra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here