Premijerka Brnabić – Predlog budžeta za 2022. godinu

0
35

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su ciljevi predloženog budžeta za 2022. godinu nastavak ubrzanog privrednog rasta, realizacija velikih infrastrukturnih projekata i poboljšanje životnog standarda građana.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je, predstavljajući budžet za 2022. godinu u Skupštini Srbije, rekla da je on razvojni, da predviđa rast bruto domaćeg proizvoda od 4,5 odsto i da će dodatno unaprediti kvalitet života i uticati da budemo ekonomski jači i stabilniji. Predsednica Vlade je navela da je ujedno planirano povećanje minimalne zarade za 9,4 odsto na približno 35.000 dinara, smanjenje stope doprinosa za PIO fond za 0,5 odsto i povećanje neoporezivog dela zarade sa 16.300 na 18.300 dinara. Ona je precizirala da će plate u javnom sektoru biti povećane u proseku 7,4 odsto, a penzije 5,5 odsto, najavivši da će penzionerima u februaru biti isplaćena pomoć od po 20.000 dinara.

Brnabić je navela podatak da su planirani prihodi budžeta u iznosu od 1.516,8 milijardi dinara, što je povećanje od 1,9 odsto u odnosu na ovogodišnji budžet, dok su rashodi od 1.717 milijardi dinara smanjeni za 4,23 odsto. Predsednica Vlade je ukazala na to da će budžetski deficit iznositi tri odsto BDP-a, a na kraju ove godine će biti 4,9 odsto, pri čemu je plan da deficit 2024. godine bude smanjen na jedan odsto. Prema njenim rečima, naredne godine će biti smanjen javni dug na 53,8 odsto BDP-a, koji je krajem oktobra ove godine iznosio 56,5 odsto, a do kraja godine će dostići 58,2 odsto BDP-a. Ona je prenela da je planiran rekordan budžet za kapitalne investicije od 485,8 milijardi dinara, što je 7,3 odsto BDP-a, istakavši da će tim novcem biti finansirana ulaganja u putnu infrastrukturu, zdravstvene ustanove i zaštitu životne sredine.

Kada je reč o izdvajanjima za pojedine oblasti, Brnabić je navela da je za zdravstvo planirano 442 milijarde dinara što je za 0,15 odsto više u odnosu na drugi rebalans budžeta za 2021. godinu, dok je u odnosu na 2019. godinu izdvajanje veće za čak 153 milijarde dinara. Ne postoji deo Srbije koji smo zaboravili, poručila je predsednica Vlade, koja je pri tom najavila nastavak započetih projekata u bolnicama, kliničko-bolničkim centrima i domovima zdravlja. Ona je istakla da su za zaštitu životne sredine planirane 27,4 milijarde dinara od čega je deo kroz resorno ministarstvo, a deo kroz Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Premijerka je najavila i izgradnju sanitarnih deponija u 28 lokalnih samouprava, izgradnju kanalizacione mreže, fabrika za prečišćavanje otpadnih voda, projekte pošumljavanja i drugo. Veća sredstva se izdvajaju i za obrazovanje i prosvetu, naglasila je ona, preciziravši da je reč o skoro 253 milijarde dinara, što predstavlja uvećanje od 12 milijardi dinara u odnosu na drugi rebalans za ovu godinu. Predsednica Vlade je rekla da je u 2022. godini planirano da se završi digitalizacija škola, istakavši da se izdvajaju i dodatna sredstva za naučno-tehnološke parkove. Brnabić je navela da je veći i budžet za kulturu i iznosi 14,8 milijardi dinara, kao i za poljoprivredu, napomenuvši da su, između ostalog, povećane subvencije za poljoprivrednike.

Premijerka je podsetila na to da je 2020. i 2021. kroz tri paketa pomoći država isplatila privredi i građanima više od osam milijardi evra, što je obezbedilo rast zaposlenosti i BDP-a, po čemu je Srbija među najuspešnijim evropskim zemljama. Ove godine će rast BDP-a biti veći od sedam odsto, tako će kumulativni rast u godinama pandemije biti približno 10 odsto, rekla je Brnabić i dodala da je u prethodnih godinu dana otvoreno 60.000 novih radnih mesta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here