„Vraćen je život u 651 seosku kuću. Od toga su čak 132 porodice rešile da se iz gradskih i prigradskih sredina vrate na selo“ izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić na današnjem potpisivanju ugovora za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na čitavoj teritoriji Republike Srbije.

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić uručio je danas ugovore za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na čitavoj teritoriji Republike Srbije i tom prilikom izjavio da je cilj da u narednih pet godina po 6.000 porodica bude naseljeno u sada prazne seoske kuće. On je naglasio da su za to potrebna desetostruko veća sredstva u idućoj godini te da ministarstvo računa na državu Srbiju, na Srpsku pravoslavnu crkvu, ali i na uspešne domaće korporacije i imućne pojedince, kao i na dijasporu koja je najavila da će se ozbiljno uključiti.

Do sada je iz ovog programa Ministarstva za brigu o selu dodeljena 651 kuća na teritoriji čitave Republike Srbije. Najveće interesovanje je u opštinama Bačka Palanka, Apatin, Kikinda, Kula, Sombor, a na jugu su to Pirot, Aleksinac, Dimitrovgrad, Svilajnac… Konkurs je trajao do 1.novembra, stiglo je 945 prijava, a prema uslovima propisanim Uredbom Vlade RS, podnosioci prijave na konkurs bili su bračni i vanbračni parovi, mladi poljoprivrednici i poljoprivrednice i samohrani roditelji, do 45 godina starosti koji žele da započnu svoj život na selu tako što će se osamostaliti iz roditeljskih domova ili iz gradova preći da žive na selo.

Vrednost seoske kuće sa okućnicom, koju su zainteresovani sami pronalazili, nije mogao biti iznad 1,2 miliona dinara (10.000 evra), a ceo program se sprovodi u saradnji sa jedinicama lokalnih samouprava koje vrše procenu tržišne vrednosti i proveravaju da li su regulisani imovinsko-pravni odnosi te nepokretnosti. Prvobitno je za ovaj Program opredeljeno 500 miliona dinara ali je, zbog veoma velikog interesovanja taj iznos uvećan, na predlog Ministarstva za brigu o selu uvojen od strane Vlade, na 686,5 miliona dinara. Novac se dodeljuje kako je propisano Uredbom, do utroška sredstava, po redosledu pristiglih prijava.