Gajenje krastavaca u plasteniku

0
484

U plastenicima se gaje salatne sorte krastavca i to je rana proizvodnja a zbog kratke vegetacije u jesenjem periodu gaje se kornišoni koji se koriste za konzerviranje.

Gajenje krastavca u plasteniku ima više prednosti u odnosu na ono koje se odvija na njivi. Pre svega, plodovi krastavca koji se sadi u zatvorenom prostoru su kvalitetniji, bolje obojeni, sjajniji i samim tim poželjniji za kupca. Isto tako, berba krastavca započinje ranije nego u konvencionalnim uslovima pa se plodovi na tržište iznose ranije, što omogućava i bolju cenu. Plastenička proizvodnja skoro svog ranog povrća, pa i krastavca, može biti isplativa samo ako se uložena sredstva vrate. Zato je izuzetno važno odabrati kvalitetne hibride kojima se pored ranostasnosti može postići i dobar prinos.

Krastavac je vrežasta vrsta koja ima plitak korenov sistem i veliku vegetativnu masu pa i velike zahteve za vodom na početku vegetacije i u toku formiranja plodova. Zalivanje je neophodno i treba ga uskladiti sa temperaturom i intenzitetom svetlosti, pa pri oblačnom vremenu biljke treba zalivati manje i to samo u zoni korena dok pri višim temperaturama poželjno je i površinsko zalivanje. Relativna vlažnost vazduha u plasteniku treba da je 70-80% jer smanjena vlaga izaziva venjenje i deformisanost plodova.

Zemljište za proizvodnju krastavca treba da je dobrih fizičko -hemijskih osobina i obezbeđeno lako pristupačnim hranivima. U plodoredu dolazi na prvo mesto pa je neophodno unošenje organskog đubriva u količini od 8-10 kg/m², mineralnog NPK 8:16:24 – 50 g/m² i 30-40 g/m² KAN- a kao osnovno đubrivo.

Salatne sorte dospevaju na berbu za oko 60 dana a kornišoni za 35-50 dana. U početku berba se obavlja svakih 5-6 dana, a kasnije svaki 2-3. Kod kornišona su berbe češće jer plodovi ne treba da budu duži od 3-5 cm. Prinosi salatara iz rane proizvodnje se kreću od 10-12 kg/m² a kornišona (jesenja proizvodnja) do 6 kg/m.

Proizvodnja krastavca ide preko rasada a rasad može da se proizvede u hranljivim kockama, ili plastičnim vrećama zapremine 1 litar. Rasađuje se kad biljke oforme 4 lista i to u redove na rastojanju od 100-120 x 40-50 cm ili u dvostruke redove. Setva za proizvodnju rasada se obavlja početkom marta a sadnja početkom aprila a za jesenju proizvodnju setva se obavlja početkom avgusta.

Mere nege tokom vegetacije krastavca su okopavanje – koje treba obavljati redovno kako usled čestog zalivanja ne bi došlo do stvaranja pokorice, a treba obaviti i ogrtanje. Prihranjivanje useva obaviti 3-4 puta u toku vegetacije NPK đubrivom količinom od 20-25 g/m² kao i folijalno. Vezivanje vreža se obavlja uz kanap ili postavljanjem špalirnih mreža.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here