Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je danas, u razgovoru sa predsednikom Papske akademije za život i velikim kancelarom Papskog teološkog instituta za brak i porodične nauke Jovana Pavla II, monsinjorom Vićencom Paljom, da su odnosi Srbije i Svete Stolice bez otvorenih pitanja, stabilni i da ih karakteriše uzajamno uvažavanje i poštovanje.

Premijerka Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predsednikom Papske akademije za život i velikim kancelarom Papskog teološkog instituta za brak i porodične nauke Jovana Pavla II, monsinjorom Vićencom Paljom i tom prilikom posebno izrazila zahvalnost na podršci Svete Stolice stabilnosti i prosperitetu Zapadnog Balkana i iskazanom interesovanju za aktuelne prilike u regionu. Jedan od osnovnih prioriteta Srbije je, kako je objasnila premijerka, stabilan i dobro povezan region, koji će omogućiti bolji životni standard i perspektivu njegovim građanima. Ona je istakla da tome doprinosi i inicijativa „Otvoreni Balkan“, koja je komplementarna sa svim drugim regionalnim inicijativama i najbolji put do stabilnosti regiona. Predsednica Vlade je iskazala zahvalnost za principijelnu poziciju Svete stolice po pitanju Kosova i Metohije, utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava, pri čemu je ukazala na neophodnost implementacije Briselskog sporazuma i osnivanja Zajednice srpskih opština.

Monsinjor Palja je, navodeći da su dijalog, saradnja i osnaživanje veza u regionu, jedini put ka miru i stabilnosti, istakao da Sveta Stolica podržava ove napore i Srbiju, koja predstavlja stožer Zapadnog Balkana. On je ocenio da je evropska perspektiva važna kako za Srbiju, tako i za čitav region, naglasivši da je naša zemlja istorijski i geografski deo Evrope. Palja je izrazio uverenje da će se proces integracija ubrzati u budućnosti, istakavši da veze između Italije i Zapadnog Balkana traju vekovima i da su izgrađene na poštovanju i uvažavanju. Prema njegovim rečima, vizija Svete Stolice je da pruži podršku regionu u što boljem povezivanju, poštujući tradiciju i različitosti. On je naglasio da je Sveta Stolica opredeljena za unapređenje odnosa sa Srbijom i da će zajednica Sant’Eđiđio, uz insistiranje na međuverskom dijalogu, nastaviti da podržava regionalni razvoj i stabilnost.