Ministar Stefanović – Ne smemo da pokleknemo u borbi za slobodu i napredak naše otadžbine

0
89

Ministar odbrane Nebojša Stefanović poručio je danas, povodom 107. godišnjice Kolubarske bitke da smo dužni da pamtimo kako hrabro srce srpskih vojnika nije ustuknulo i da, kao njihovi potomci, nikada ne pokleknemo u borbi za slobodu i napredak naše otadžbine. 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović poručio je danas, povodom 107. godišnjice Kolubarske bitke i najveće savezničke pobede ostvarene 1914. godine tokom Prvog svetskog rata, da smo dužni da pamtimo kako hrabro srce srpskih vojnika nije ustuknulo i da, kao njihovi potomci, nikada ne pokleknemo u borbi za slobodu i napredak naše otadžbine.

Kolubarska bitka ili Suvoborska bitka je najznačajnija bitka između vojske Kraljevine Srbije i Austrougarske u Prvom svetskom ratu. Vođena je u novembru i decembru 1914. godine na frontu od preko 200 km na prostoru doline reke Kolubare, obroncima planine Suvobor i obroncima planine Maljen. Okončana je uspešnom protivofanzivom koju su izvele snage Prve armije pod komandom generala Živojina Mišića, protiv brojnije i bolje opremljene austrougarske vojske, u trenutku kada je ceo svet očekivao vesti o kapitulaciji Kraljevine Srbije. Bitka je u svojim fazama bila rovovskog tipa. Posle pobede srpske vojske u Kolubarskoj bici na srpskom frontu do početka jeseni 1915. zavladalo je zatišje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here