Jovo Bakić – Predstojeći izbori neće biti demokratski

0
122

Bez obzira na Sporazum o unapređenju izbornih uslova, koji su potpisali predsednik Skupštine Srbije i članovi Radne grupe za međustranački dijalog bez posredovanja stranaca, izbori u Srbiji neće biti demokratski, izjavio je sociolog Jovo Bakić.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić i članovi Radne grupe za međustranački dijalog bez posredovanja stranaca potpisali su Sporazum o unapređenju izbornih uslova. Nakon potpisivanja Sporazuma u Domu Narodne skupštine, Dačić je kazao da je dogovoreno da se izborni uslovi poboljšaju i da se otkloni svaka mogućnost da bilo ko „baci ljagu na Srbiju“. Da li će i u kojoj meri ovaj sporazum uticati na izborne uslove na izborima u aprilu naredne godine i da li će ti izbori biti demokratski pitali smo sociologa Jova Bakića.

U Skupštini Srbije, kao rezultat Radne grupe za međustranački dijalog bez posredovanja stranaca, krajem oktobra potpisan je Sporazum o unapređenju uslova za održavanje izbora. Sporazum su potpisali predstavnici Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije sa predstavnicima Dosta je bilo, Dveri, Demokratske stranke Srbije, Pokreta obnove Kraljevine Srbije, Srpske radikalne stranke, Zdrave Srbije i Zavetnika.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić saopštio je nakon potpisivanja da su postignuti značajni pomaci u smislu poboljšanja izbornih uslova, kako bi se otklonila mogućnost da to bude alibi za bacanje ljage na Srbiju i optužbe na njen račun. Dačić je istakao da sporazumom nisu svi u potpunosti zadovoljni, ali kako je rekao, on predstavlja značajan pomak, a da su predlozi realistični, ostvarivi i održivi.  Potpisnici sporazuma iz redova opozicije ističu da niko nije u potpunosti zadovoljan, ali je po njihovim rečima usvojeno dovoljno za prvi korak ka demokratskim izborima.

Ključne tačke Sporazuma tiču se izbornog procesa, prijava lista, kontrole biračkog spiska, kontrole u danu glasanja, finansiranja kampanje, ali i pitanja medija. Primenu sporazuma pratiće Kontrolno telo međustranačkog dijaloga u čijem će sastavu, pored potpisnika dokumenta, biti i predstavnici Vlade Srbije, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, RIK-a kao i tri predstavnika opozicionih stranaka koje za to pokažu interes.

Sociolog Jovo Bakić izjavio je da Sporazum o unapređenju uslova za održavanje izbora  neće uticati na izborne uslove na predstojećim izborima u aprilu naredne godine jer izbori neće biti demokratski zato što, kako je rekao, ovaj režim ne može da živi bez izvrgavanja ruglu  svega što je domet civilizovanog političkog života.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here