Crkve i vernici koji poštuju Gregorijanski kalendar danas obeležavaju Badnji dan

0
199

Rimokatolička crkva i crkve zapadnog obreda slave Badnje veče, najavljujući sutrašnji Božić, praznik rođenja Isusa Hrista.

Crkve i vernici koji poštuju Gregorijanski kalendar danas obeležavaju Badnji dan, a sutra Božić. Beogradski nadbiskup i mitropolit Stanislav Hočevar poručio je u božićnoj poslanici da nam Božić najjasnije pokazuje pravac u kom moramo ići, ako želimo da budemo srećni. Nadiskup je podsetio da ljudska istorija i civilizacija jesu i ostaju beskonačan rudnik mudrosti u kom posebno blista rođenje sina Božijeg, Isusa iz Nazareta.

Božić nam govori, kako je rekao, da se večnost preselila u našu sadašnjost, da nas samo dar utelovljenja sina Božijeg može izlečiti od svih naših duhovnih i moralnih bolesti, i da je ono lek od svih zastranjenja i protivrečnosti koje nosimo u srcu.

U noći između Badnje večeri i Božića, u katoličkim crkvama služi se sveta misa Ponoćka, jer se smatra da baš tada Božje svetlo dolazi iz mraka. Čitaju se delovi Jevanđelja o rođenju Spasitelja i događaju u Vitlejemu koji je promenio istoriju čovečanstva. Pevaju se crkvene i stare narodne pesme, stvarajući atmosferu radosti. Katolički vernici dolaze na poklon jaslama Bogomladenca koja se tradicionalno improvizuju u svim hramovima. Podsećaju na poklonjenje tri mudraca sa Istoka koji su, prema predanju, stigli u Vitlejem prateći 40 dana najsjajniju zvezdu koja se zaustavila tačno iznad pećine Rođenja. U kućama se postavlja venac-advent ispleten od slame i borovih grančica, ukrašen purpurnim vrpcama. U katoličkim krajevima večera je obično posna, čak mnogi ne jedu ništa do večere. Dolaze čestitari, koji, kao pastiri, najavljuju dolazak Božića.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here