Rimokatolička crkva i crkve zapadnog obreda slave Badnje veče, najavljujući sutrašnji Božić, praznik rođenja Isusa Hrista.

Crkve i vernici koji poštuju Gregorijanski kalendar danas obeležavaju Badnji dan, a sutra Božić. Beogradski nadbiskup i mitropolit Stanislav Hočevar poručio je u božićnoj poslanici da nam Božić najjasnije pokazuje pravac u kom moramo ići, ako želimo da budemo srećni. Nadiskup je podsetio da ljudska istorija i civilizacija jesu i ostaju beskonačan rudnik mudrosti u kom posebno blista rođenje sina Božijeg, Isusa iz Nazareta.

Božić nam govori, kako je rekao, da se večnost preselila u našu sadašnjost, da nas samo dar utelovljenja sina Božijeg može izlečiti od svih naših duhovnih i moralnih bolesti, i da je ono lek od svih zastranjenja i protivrečnosti koje nosimo u srcu.

U noći između Badnje večeri i Božića, u katoličkim crkvama služi se sveta misa Ponoćka, jer se smatra da baš tada Božje svetlo dolazi iz mraka. Čitaju se delovi Jevanđelja o rođenju Spasitelja i događaju u Vitlejemu koji je promenio istoriju čovečanstva. Pevaju se crkvene i stare narodne pesme, stvarajući atmosferu radosti. Katolički vernici dolaze na poklon jaslama Bogomladenca koja se tradicionalno improvizuju u svim hramovima. Podsećaju na poklonjenje tri mudraca sa Istoka koji su, prema predanju, stigli u Vitlejem prateći 40 dana najsjajniju zvezdu koja se zaustavila tačno iznad pećine Rođenja. U kućama se postavlja venac-advent ispleten od slame i borovih grančica, ukrašen purpurnim vrpcama. U katoličkim krajevima večera je obično posna, čak mnogi ne jedu ništa do večere. Dolaze čestitari, koji, kao pastiri, najavljuju dolazak Božića.