Krkobabić – Vratiti život u sela Srbije

0
82

Ministarstvo za brigu o selu je tokom 2021. godine organizovalo četiri velika programa koja su obuhvatila 129 opština u Srbiji. U nabavku minibuseva za sela, organizaciju “Miholjskih susreta”, razvoj zadrugarstva, kao i za kupovinu kuća mladima na selu, uloženo je više od 1,3 milijarde dinara. Naredne godine, planirani su novi projekti, a glavni cilj je da se ožive zapostavljeni “rubovi” Srbije i ožive sela.

Prema rečima Milana Krkobabića, ministra za brigu o selu, namera ovog ministarstva je da se tokom narednih pet godina na sela vrati ili u njima ostane oko 30.000  porodica, a svake godine bi se u prazne kuće po Srbiji naseljavalo po 6.000 porodica.

Program dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom izazvao je veliko interesovanje, pa je kupljena 651 kuća u 100 lokalnih samouprava. U njihovu nabavku je uloženo 686,5 miliona dinara, najviše 1,2 miliona dinara po domaćinstvu. U njih se uselilo 515 parova, 81 mladi poljoprivrednik i 55 samohranih roditelja.

Kroz program dodele novca za kupovinu minibuseva za prevoz seoskog stanovništva, rešen je problem u 479 sela iz 18 opština a nedeljno će ovaj prevoz za privredne potrebe sela, kao i prevoz đaka koristiti oko 18.000 ljudi, istakli su u Ministarstvu za brigu o selu.

U Programu podrške razvoju zadrugarstva, 57 ovih udruženja je dobilo novac za unapređenje posla – 21 voćarska, 15 ratarskih, šest stočarskih, po četiri povrtarske, vinogradarske, pčelarske i po jedna za preradu lekovitog bilja, socijalna i turistička. Ukupno je dodeljeno pola milijarde dinara.

Kao najveći uspeh ministarstva Krkobabić je naveo činjenicu da su decenijama zapostavljena sela Srbije počela da oživljavaju i dodao da je od 4.700 sela, 200 prazno, a 1.000 je na tom putu, kao i da će Ministarstvo za brigu o selu nastaviti sa dobrim programima, izgradnjom puteva, kanalizacije, otvaranjem domova kulture, kako bi zadržali mlade ljude na selu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here