Branko Pavlović o pravnim posledicama poništavanja upravnih akata vezanih za rad Rio Tinta

0
157

Advokat Branko Pavlović smatra da će odluka Vlade Srbije o poništavanju svih upravnih akata vezanih za rad Rio Tinta bitno ugroziti ili onemogućiti njegovo dalje poslovanje, što kao posledicu može da proizvede ekonomsku odgovornost Srbije.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić saopštila je da je Vlada ukinula uredbu i prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit, od 13. februara 2020. godine. Brnabić je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade rekla da je prostorni plan za Jadar ukinut i više ne postoji i navela da su samim tim poništeni svi upravni akti koji su vezani za Rio Tinto – sve dozvole, rešenja i odluke. Da li bi i kakve pravne posledice ukidanje uredbe i prostornog plana moglo da povuče sa sobom pitali smo advokata Branka Pavlovića.

Na konferenciji za medije koja je održana posle sednice Vlade na kojoj je ukinut prostorni plan za Jadar, premijerka Brnabić je rekla da su time ispunjeni svi zahtevi ekoloških protesta koji su održani poslednjih meseci i da je ovom odlukom završeno sve što se tiče projekta Jadar i Rio Tinta. Kompanija Rio Tinto je u svom saopštenju navela da je izuzetno zabrinuta zbog ove vladine odluke s obzirom da je tokom svog rada na projektu Jadar, uvek poštovala zakone Republike Srbije. Advokat Branko Pavlović je mišljenja da će poništavanje svih upravnih akata vezanih za rad Rio Tinta proizvesti pravne posledice koje će bitno ugroziti ili onemogućiti njegovo dalje poslovanje, što za posledicu može da ima međunarodnu arbitražu i ekonomsku odgovornost Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here