Brnabić – Sastanak Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije

0
81

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić tokom zvanične posete Briselu predvodila je delegaciju Srbije na šestom sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Briselu, nakon sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije, da je uspehom referenduma o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa učinjen veliki korak u daljim evropskim integracijama naše zemlje. Brnabić je na zajedničkoj konferenciji za medije sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednikom Evropske komisije Žozepom Borelom i komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliverom Varhejiem, poručila da će Srbija nastaviti sa reformama u četiri najvažnije oblasti – vladavini prava, javnoj upravi, ekonomiji i Zelenoj agendi. Ona je istakla da se većina građana na referendumu o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa, 16. januara, izjasnila pozitivno, objasnivši da su građani glasali za to da imamo veću vladavinu prava, nezavisno sudstvo i samostalno tužilaštvo.

Predsednica Vlade je poručila da će se bez pauze, sa svim partnerima, nastaviti rad na reformama u oblasti vladavine prava, kako bi se bez odlaganja formirala radna grupa i započeo rad na setu zakona u oblasti pravosuđa, budući da je kratak period od kako parlament potvrdi izmene najvišeg pravnog akta, do usklađivanja sa Ustavom. Takođe, kako je naglasila, biće nastavljene i reforme koje se tiču Zelene agende, unapređenja zaštite životne sredine i tranzicije ka zelenoj, održivoj i cirkularnoj ekonomiji. Ona je ponovila da te četiri oblasti ostaju naši ključni prioriteti u evropskim integracijama, dodavši da je Srbija ostvarila odlične ekonomske rezultate uprkos pandemiji koronavirusa i da je važno da naša zemlja bude spremna za članstvo u EU.

Prema njenim rečima, rast BDP-a Srbije u 2021. godini iznosio je 7,5 odsto, što je jedan od najboljih u čitavoj Evropi, a prosečna plata u decembru prošle godine veća je od 600 evra. Brnabić je navela podatak da su strane direktne investicije u 2021. godini iznosile 3,9 milijardi evra, što pokazuje da je Srbija stabilna destinacija za investicije, uz napomenu da je više od 60 odsto tih investicija iz država članica EU.

Prema njenim rečima, regionalna saradnja, bolje povezivanje i razumevanje u regionu ključni su za dalji proces evropskih integracija. Veliki deo razgovora odnosio se na regionalno povezivanje, saradnju i odnose u regionu i šta je ono što Srbija radi i može da uradi da region bude još stabilniji i bezbedniji i da još brže napreduje ka EU.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here