Mila Alečković – Decu treba edukovati da ne budu previše osetljiva na virtuelno nasilje

0
198

Mila Alečković, klinički psiholog i antropološki psihijatar smatra da je nasilje na Internetu vizuelni, perceptivni i psihološki rat, te da država mora zakonskim propisima da reguliše ovu oblast kako bi se identifikovali počinioci.

Ceo region potresla je smrt poznate srpske influenserke i jutjuberke Kristine Kike Ðukić (21), koja je, kako se sumnja, 8. decembra sebi oduzela život jer, prema navodima njenih prijatelja i saradnika, nije uspela da se izbori s nasiljem na društvenim mrežama. Da Kika nije jedina žrtva sajber-nasilja, pokazuju i podaci Unicefa da je svaki peti učenik uzrasta od 13 do 14 godina, odnosno svaki četvrti učenik uzrasta od 15 do 17 godina u Srbiji za godinu dana doživeo preko mobilnog telefona, interneta, računara ili tableta digitalno vršnjačko nasilje. Kako nasilje na Internetu utiče na mentalno zdravlje ljudi i kako se izboriti sa tim vidom nasilja pitali smo prof. dr Milu Alečković, kliničkog psihologa i antropološkog psihijatra.

Nasilje na Internetu je svaki oblik nasilja koje nastaje upotrebom digitalnih tehnologija i može se odvijati na društvenim mrežama, aplikacijama za razmenu poruka, gejming platformama i mobilnim telefonima, a ima za cilj da uplaši, naljuti ili osramoti osobe koje su napadnute. Nasilje uživo i nasilje na internetu se često mogu dešavati uporedo. Međutim, nasilje na internetu ostavlja digitalni zapis koji može da posluži kao dokaz prilikom njegovog zaustavljanja.

Mila Alečković, klinički psiholog i antropološki psihijatar smatra da je ovde reč o jednom vizuelnom, perceptivnom i psihološkom ratu i da država treba zakonskim propisima da regulise ovu oblast, kako bi svako mogao da identifikuje ljude koji maltretiraju druge na ovaj način.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here