Siniša Mali – Za pomoć od 100 evra do sada se prijavilo 968.000 mladih

0
125

Za pomoć od 100 evra do sada se prijavilo 968.000 mladih, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali i dodao da je ta pomoć u potpunosti opravdana ekonomska mera, koja predstavlja podsticaj za mlade i pokazuje koliko je država jaka i stabilna.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da se za pomoć od 100 evra do sada prijavilo 968.000 mladih i dodao da su mladi rekli da će taj novac potrošiti na različite načine, neko će uložiti u kriptovalute, neko će kupiti knjige, platiti ispite, kurs jezika, neko će izvesti devojku na večeru, kupiti sportsku opremu ili uštedeti za auto što, prema rečima ministra finansija pokazuje da je u pitanju pozitivna mera, jer se širi optimizam, a i država pokazuje koliko su joj mladi važni. On je istakao da je i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će ovo probuditi dozu odgovornosti kod mladih, jer će za mnoge ovo biti prvi novac koji dobijaju što će stvoriti i odgovornost i obavezu da se na pravi način odnose prema novcu. Ministar je naglasio da će se taj novac vratiti u srpsku ekonomiju, odnosno u budžet, kroz PDV.

Podsetio je da je država 14. januara isplatila 10.000 dinara zdravstvenim radnicima i rekao da će 10. februara biti uplaćeno i po 20.000 dinara svim penzionerima. Kako je rekao, kada su započete teške reforme u Srbiji, cilj je bio da se stvore uslovi da penzije rastu realno, u skladu sa mogućnostima i dodao da penzije sada rastu po švajcarskoj formuli. Ove godine, od 1. januara penzije su veće za 5,5 procenata, a sa ovih 20.000 dinara, ukupan rast fonda penzija će biti 11,2 odsto rekao je Mali i podsetio na to da je cilj da realizacijom projekta ”Srbija 2025” prosečne penzije budu 420, 430 evra, a prosečne plate oko 900 evra 2025. godine. Naglasio je i da država već dve godine direktno pomaže i privredu i građane i da je izdvojila ukupno 8,7 milijardi evra za tu pomoć, odnosno 18 odsto našeg BDP-a. Mali je istakao da je prošle godine stopa rasta bila 7,5 odsto, a 2020. godine minus 0,9 odsto, što je kumulativno 6,5 procenata. Osvrnuo se i na novi sistem e-fiskalizacije i pozvao fiskalne obveznike da se prijave za subvencije države, jer rok ističe 31. januara. Ministar je podsetio da država isplaćuje 100 evra po fiskalnom uređaju i 100 evra po lokaciji. Rok za prelazak na novi sistem e-fiskalizacije je 30. april.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here