Džon Bosnić – Naša Vlada aktivno blokira proizvodnju industrijske konoplje

0
655

Novinar Džon Bosnić je izjavio da nikada nije dobio odgovor od Vlade zašto jedino Srbija od svih zemalja u regionu nije ušla u proizvodnju industrijske konoplje s obzirom na to da bi naša zemlja mogla da bude na prvom mestu u svetu po proizvodnji ove lekovite i višenamenske biljke.

U poslednjih nekoliko godina, u Srbiji rastu površine, ali i dalje interesovanje za uzgoj industrijske konoplje. Donedavno ova “tabu” tema, proširila je vidike i najvećim skepticima zbog dokazanog lekovitog delovanja supstance CBD-a (kanabidiol) koja nema psihoaktivno dejstvo, već pomaže u lečenju mnogih bolesti. Sama biljka ima široku upotrebu, pa se može koristiti za više desetina hiljada proizvoda. Upravo od namene zavisi način njenog uzgoja. Uzgojem ove biljke bavi se i novinar Džon Bosnić kog smo pitali kako je zadovoljan proizvodnjom i kakvo je tržište industrijske konoplje u Srbiji.

Uzgoj industrijske konoplje uzima sve većeg maha u svetu i mnogi je opisuju kao biljku budućnosti jer je svaki deo biljke iskoristiv. Najveću korist donosi prodaja cveta od kojeg se dobija CBD i prerađuje u ulje i kozmetičke proizvode, dok se stablo može koristiti za proizvodnju tekstila, papira, građevinskog materijala, pa čak i za ogrev. U doba trenda zdrave ishrane i povratka prirodnim sirovinama, nema većih izvora prirodne sirovine od konopljinog vlakna. Ipak, najčešće asocijacija na biljke iz porodice kanabisa, među kojima je i industrijska konoplja, jesu droga, psihoaktivno dejstvo a ne ovaj kanabinoid čije lekovito dejstvo potvrđuje mnoštvo medicinskih istraživanja. Stručnjaci širom sveta koji se sve intenzivnije bave proučavanjem kanabinoida tvrde da ovo jedinjenje kanabisa nije psihoaktivno, kao i da ima pozitivne efekte na zdravlje.

Do danas nema dokaza o problemima u javnom zdravlju koji su povezani sa upotrebom čistog CBD-a, navela je Svetska zdravstvena organizacija, dok je Evropski parlament 2019. usvojio rezoluciju o korišćenju kanabisa u svrhe medicinskog tretmana različitih bolesti.  Najveći svetski proizvođači industrijske konoplje su Kina, Rusija i Kanada. SAD je donedavno imala zabranu gajenja konoplje u većini država, međutim, poslednjih nekoliko meseci ove zabrane se ukidaju i povećava se broj država koje dozvoljavaju gajenje. U svim zemljama Evrope i sveta zabeležen je neverovatan rast u proizvodnji konoplje. Najveći proizvođači ove biljke u Evropi su Francuska, Nemačka, Austrija, Španija, Holandija, Mađarska, Poljska, Rumunija i Hrvatska.

Novinar Džon Bosnić je izjavio da nikada nije dobio odgovor od Vlade zašto jedino Srbija od svih zemalja u regionu nije ušla u tržište proizvodnje industrijske konoplje s obzirom da bi naša zemlja mogla da bude na prvom mestu u svetu po proizvodnji ove lekovite i višenamenske biljke.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here