Brnabić – Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Republike Letonije

0
76

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ministrom spoljnih poslova Republike Letonije Edgarsom Rinkevičsom o bilateralnim odnosima, ekonomskoj i trgovinskoj saradnji i napretku Srbije u procesu evropskih integracija.

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa ministrom spoljnih poslova Republike Letonije Edgarsom Rinkevičsom. Brnabić je iznela stav o strateškom opredeljenju Srbije za pristupanje Evropskoj uniji, ističući da veoma ceni podršku koju Letonija pruža našoj zemlji na njenom evropskom putu, a naročito za otvaranje Klastera 4 u decembru prošle godine. Ona je izrazila očekivanje da će, tokom francuskog predsedavanja Savetu EU, Srbija otvoriti i Klaster 3, koji se odnosi na konkurentnost i inkluzivni rast. Prema njenim rečima, Srbija se zalaže za napredak Zapadnog Balkana na evropskom putu, koji je od suštinskog značaja za stabilnost regiona. Premijerka je izrazila zahvalnost Letoniji na doprinosu bezbednosti na Kosovu i Metohiji kroz značajno učešće u sastavu misija KFOR i EULEKS, ocenivši da je prisustvo ovih misija i dalje neophodno i da umnogome utiče na sigurnost građana.

Šef letonske diplomatije pohvalio je napredak Srbije na polju evrointegracija, naglasivši da su uspešno sprovedenim referendumom o ustavnim promenama učinjeni značajni koraci u oblasti reforme pravosuđa, ključni za dalji napredak u oblasti vladavine prava. On je ocenio da postoji značajan prostor za unapređenje ekonomske saradnje i povećanje obima spoljnotrgovinske razmene, dodavši da je Letonija, kada epidemiološki uslovi dozvole, otvorena za direktne kontakte privrednika dveju zemalja, koji bi mogli doprineti snažnijoj ekonomskoj saradnji. Dve strane su posebno naglasile mogućnosti saradnje u oblasti bioekonomije. Rinkevičs je preneo podršku Letonije normalizaciji odnosa i ostvarivanju napretka u dijalogu Beograda i Prištine, uz punu primenu dogovorenog, ističući da ova zemlja čvrsto podržava poštovanje demokratskih procesa i stav da je neophodno omogućiti glasanje Srba koji žive na Kosmetu na predstojećim izborima.

Premijerka Srbije i ministar spoljnih poslova Letonije izrazili su uverenje da će, po završetku pandemije, biti intenzivirani i politički kontakti na najvišem nivou kako bi se produbila bilateralna saradnja dveju država.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here