Darko Obradović – Rusija svojim nerealnim zahtevima pokušava da vrati vreme unazad

0
198

Programski direktor Centra za stratešku analizu Darko Obradović je izjavio da Zapadni Balkan, Severni Kavkaz i Srednja Azija mogu postati novi poligoni za izvođenje ruskih aktivnih mera, s obzirom na to da Rusija svojim nerealnim zahtevima pokušava da vrati vreme unazad.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da Sjedinjene Američke Države u svom odgovoru na ruski nacrt sporazuma o garancijama bezbednosti nisu odgovorile na najvažnije pitanje – o neširenju NATO-a na istok i razmeštanju ofanzivnog naoružanja koje bi moglo da ugrozi teritoriju Ruske Federacije. Šef ruske diplomatije je rekao da sadržaj američkog odgovora na ruski predlog o bezbednosnim garancijama omogućava da se računa na ozbiljan razgovor, ali o sporednim temama. Zamolili smo stručnjaka za bezbednost Darka Obradovića da prokomentariše odnos SAD-a, NATO-a i Rusije po pitanju Ukrajine.

SAD i NATO predali su Rusiji odgovore na nacrte sporazuma o garancijama za bezbednost, koje im je Moskva uputila krajem prošle godine. Sergej Lavrov je naveo da Rusija proučava odgovor SAD i dodao da će sadržaj ovog dokumenta biti poznat u bliskoj budućnosti te da su Sjedinjene američke države istakle da je dokument usaglašen sa svim saveznicima SAD i sa ukrajinskom stranom, ali da bi više volele da dokument ostane u poverljivom diplomatskom dijalogu.

Programski direktor Centra za stratešku analizu Darko Obradović smatra da Rusija svojim nerealnim zahtevima pokušava da vrati vreme unazad, odnosno zadrži status quo kroz Putinovu doktrinu kreiranja pojasa tzv. neutralnih zemalja, te dodao da bi samim tim Zapadni Balkan, Severni Kavkaz i Srednja Azija mogli da postanu novi poligoni za izvođenje ruskih aktivnih mera.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here