Pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju posetila Čajetinu

0
68

Pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Aleksandra Čamagić posetila je Čajetinu i tom prilikom sastala se sa predsednikom ove opštine Milanom Stamatovićem. Na sastanku je istaknuto da je opština Čajetina jedna od retkih lokalnih samouprava u Srbiji koja beleži porast broja stanovnika i što je najvažnije, porast broja novorođene dece.

Pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Aleksandra Čamagić posetila je Čajetinu i tom prilikom istakla da je ova opština jedna od malobrojnih u Srbiji u koju se stanovništvo doseljava, ali da posebno raduje stalno povećanje broja novorođenih, što je rezultat dobro osmišljene populacione politike. Tokom sastanka je rečeno da su 2006. godine u Čajetini rođene 104 bebe, 2019. godine 175, a 2020. godine 157 beba.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović je naglasio da opština na čijem je čelu u republički budžet godišnje uplaćuje pet miliona evra, čime značajno doprinosi povećanju bruto društvenog proizvoda, a što se lokalnog nivoa tiče, formiranjem porodičnih preduzeća iz oblasti poljoprivrede i turizma, daje mogućnost mladima da ostanu u zavičaju.

Na sastanku je istaknuto da porodice u Čajetini, uz državni roditeljski dodatak, koji od 1. januara ove godine za prvo dete iznosi 300.000 dinara, od lokalne uprave dobijaju dodatnih 85.000 dinara, za drugo dete taj iznos je 110.000 dinara, a za treće i svako naredno, jednokratna pomoć opštine je 160.000 dinara. Konstatovano je da će odluka Vlade da sa maksimalnim iznosom od 20.000 evra pomogne svim majkama prilikom kupovine prve nekretnine, biti od velikog značaja i za mlade ove opštine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here