Saša Adamović o povećanju prisustva Evropske žandarmerije na Kosovu i Metohiji

0
86

Istoričar i politički analitičar Saša Adamović smatra da bi bilo dobro kada bi se pripadnici Evropske žandarmerije na prvom mestu posvetili miru, stabilnosti i bezbednosti srpskih ali i drugih građana na Kosovu i Metohiji, ali da se iz dosadašnjeg iskustva jačanje prisustva međunarodnih snaga može protumačiti kao neka vrsta pritiska na preostale Srbe na KiM i na zvanični Beograd.

Na Kosovu i Metohiji će uskoro biti raspoređena još 92 pripadnika Evropske žandarmerije kao pojačanje postojećoj policijskoj jedinici te misije. Dok iz Euleksa tvrde da im je zbog bezbednosnog okruženja potrebna pomoć u izvršenju zadataka, diplomata Zoran Milivojević kaže da se iz iskustva zna da jačanje međunarodnih snaga ne garantuje bezbednost Srba. Šta je cilj povećanja prisustva evropske žandarmerije na Kosovu i Metohiji pitali smo istoričara i političkog analitičara Sašu Adamovića.

Obrazloženje Euleksa da je razlog raspoređivanja rezervnog sastava Evropske žandarmerije na Kosovu i Metohiji čuvanje stabilnosti svih zajednica na ovom prostoru, zabrinulo je dobre poznavaoce prilika u ovom delu države, koji smatraju da 92 pripadnika međunarodnih vojnih snaga dolaze da bi pomogli Albancima u slučaju da dođe do nove eskalacije nasilja nad Srbima.

Istoričar i politički analitičar Saša Adamović smatra da bi bilo dobro kada bi se pripadnici evropske žandarmerije na prvom mestu posvetili miru, stabilnosti i bezbednosti srpskih ali i drugih građana na Kosovu i Metohiji, ali da se iz dosadašnjeg iskustva jačanje prisustva međunarodnih snaga može protumačiti kao neka vrsta pritiska na preostale Srbe na KiM i na zvanični Beograd.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here