Ponovo dostupna usluga eZakazivanje termina za upis i testiranje budućih đaka prvaka

0
73

Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštili su da je od danas na Portalu eUprava ponovo dostupna usluga eZakazivanje termina za upis i testiranje budućih đaka prvaka.

Na portalu eUprava od danas je ponovo dostupna usluga eZakazivanje termina za upis i testiranje budućih đaka prvaka. Uslugu eZakazivanje termina za upis uspostavila je Kancelarija za IT i eUpravu u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom zdravlja. Zahvaljujući ovoj usluzi, roditelji na jednostavan način mogu da zakažu termin za upis i testiranje deteta u osnovnoj školi kojoj teritorijalno pripadaju. Prošle godine je tu elektronsku uslugu koristilo oko 35.800 roditelja i ovlašćenih lica. Termin u osnovnoj školi može da se zakaže preko portala eUprava ili u direktnom kontaktu sa školom, putem telefona ili imejla.

Odlaskom u školu u zakazanom terminu, roditelji završavaju sve aktivnosti vezane za upis, bez potrebe da donose ijedan papirni dokument – izvod iz matične knjige rođenih, prijavu prebivališta, uverenje o pohađanju predškolskog programa i dokaz o lekarskom pregledu deteta, jer će svi podaci biti pribavljeni po službenoj dužnosti elektronskim putem. Izuzetno, obavezno je doneti u školu lekarsko uverenje ukoliko je lekarski pregled obavljen kod privatnog lekara ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi. Svaka osnovna škola je u obavezi da ponudi termine za upis i testiranje u periodu od 1. aprila do 31. maja.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da je ova elektronska usluga olakšala roditeljima postupak upisa deteta u prvi razred. Upis đaka prvaka je važan događaj u svakoj porodici i zato je važno da roditelji mogu da se posvete detetu i da ne budu opterećeni obilaskom šaltera i prikupljanjem dokumentacije, rekao je Ružić.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović rekao je da je uvođenje eZakazivanja termina za upis i testiranje deteta u osnovne škole zahtevalo povezivanje preko 1.200 osnovnih škola, 150 domova zdravlja i baze podataka četiri ministarstva, odnosno povezivanje gotovo 30 različitih informacionih sistema.

Roditeljima je na portalu eUprava na raspolaganju i imenik sa kontaktima svih osnovnih škola, kao i kontakt centar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na broju telefona 011/735-0557, a operateri su dostupni radnim danima od 8 do 15 časova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here