Saša Adamović – Od nove crnogorske vlade ne očekujem značajne rezultate

0
139

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović dao je Dritanu Abazoviću mandat za sastav nove vlade pre mesec dana. Iz Abazovićeve URA-e najavljuju formiranje vlade 15. aprila. Prema mišljenju istoričara Saše Adamovića Crnoj Gori je potrebna vlada izabrana na slobodnim i demokratskim izborima, a s obzirom da to nije slučaj nego je u pitanju politička kombinatorika Adamović od nove crnogorske vlade ne očekuje značajnije rezultate.

Predsednik Građanskog pokreta URA i mandatar za sastav manjinske crnogorske vlade Dritan Abazović saopštio je da je svoj deo posla skoro završio, te da partije koje imaju ili nemaju nameru da podrže vladu o tome treba da odluče na svojim stranačkim organima. Kakva vlada je potrebna Crnoj Gori pitali smo istoričara i političkog analitičara Sašu Adamovića.

Crna Gora, koju već dva meseca vodi tehnička vlada, mogla bi, tvrde u pokretu Ujedinjena reformska akcija, čiji je lider Dritan Abazović mandatar, da dobije novu izvršnu vlast 15. aprila. Predsednik Crne Gore Milo Đukanović dao je Abazoviću mandat pre mesec dana, a Đukanovićeva Demokratska partija socijalista, koja treba da podrži manjinsku vladu, želi da se u njoj nađu njihovi koalicioni partneri Socijaldemokratska partija i Socijaldemokrate Crne Gore. Partijama koje pokušavaju da sklope manjinsku vladu suprotstavljaju se stranke okupljene u Demokratskom frontu i Demokrate koje traže vanredne izbore. V.d. predsednika parlamenta Strahinja Bulajić traži da Abazović vrati mandat i stvori pretpostavke za formiranje “široke tehničke vlade” koja bi pripremila opšte izbore iduće godine. Sa druge strane, Abazovićeva URA traži od Bulajića da zakaže skupštinsku sednicu i da se na njoj pokaže da postoji većina za formiranje nove vlade.

Istoričar Saša Adamović rekao je da je Crnoj Gori potrebna vlada izabrana na slobodnim i demokratskim izborima te vlada kojom će se okončati tridesetogodišnja era vlasti Mila Đukanovića i dodao da od nove crnogorske vlade ne očekuje značajne rezultate jer je gotovo siguran da ta nova vlada neće imati uporište u širokoj političkoj realnosti Crne Gore.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here