Đorđe Vukadinović – Komentar rezultata izbora

0
112

Komentarišući rezultate parlamentarnih i predsedničkih izbora u Srbiji, politički analitičar i urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović je rekao da su najveći pobednici održanih izbora Aleksandar Vučić, SPS  te koalicije NADA i Patriotski blok i stranka Zavetnici. Kao najveće gubitnike prošlonedeljnih izbora Vukadinović je naveo koaliciju Ujedinjena Srbija i Srpsku naprednu stranku.

3.aprila u Srbiji su održani vanredni parlamentarni, predsednički izbori, kao i lokalni izbori u Beogradu, Boru i još 12 opština. Gotovo ubedljivu pobedu na ovim izborima odneli su Srpska napredna stranka i Aleksandar Vučić, kao predsednički kandidat. Kako komentariše izbore održane u nedelju pitali smo političkog anaitičara i urednika Nove srpske političke misli Đorđa Vukadinovića.

Umesto u četvrtak u 20 sati, rok za proglašenje konačnih rezultata izbora se odlaže do daljeg zbog ponovljenog glasanja, saopštila je Republička izborna komisija. U saopštenju RIK-a navedeno je da, u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika, lokalne izborne komisije imaju rok od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta da utvrde zbirne izveštaje o rezultatima glasanja, a taj rok ističe u četvrtak u 20 sati. Međutim, istim zakonom je propisano da se ovaj rok pomera u slučaju onih lokalnih izbornih komisija na čijoj teritoriji se glasanje na nekom biračkom mestu ponavlja, te se u tom slučaju rok od 96 časova računa od zatvaranja biračkog mesta na kojem se glasanje ponavlja, odnosno od donošenja odluka po pravnim sredstvima koja eventualno budu podneta zbog tog ponovljenog glasanja. Iz RIK-a navode da se u ovom trenutku ne može utvrditi vreme kada će biti utvrđeni i objavljeni konačni rezultati predsedničkih i parlamentarnih izbora.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here