Darko Trifunović – Putin je najavio da predstavnici Islamske države dolaze da ratuju u Ukrajini

0
153

Rusko-ukrajinski rat ima globalne posledice koje se osete čak i na našim prostorima. O novim bezbednosnim izazovima popričali smo sa direktorom Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost Darkom Trifunovićem.

Četiri napada dogodila su se u Izraelu od 22. marta, a napadači su bili trojica izraelskih Arapa povezana sa džihadističkom organizacijom Islamska država i najmanje dva Palestinca iz područja Dženina. U tim napadima je ubijeno 14 ljudi, a na drugoj strani ubijeno je 20. Izraelska vojska je pokrenula veliku akciju na Zapadnoj obali i navela da traži osumnjičene, povezane, kako je navedeno, s antiizraelskim napadima, posebno onim u Tel Avivu u kome je ubijeno troje ljudi. Napadač, mladi Palestinac, ubijen je posle višečasovnog traganja. Kako komentariše ova dešavanja pitali smo direktora Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost Darka Trifunovića.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je 18. aprila da su zapadne zemlje postigle “autogol” uvođenjem sankcija Rusiji i da su sankcije dovele do “pogoršanja ekonomije na Zapadu”. Zbog ruske invazije na Ukrajinu koja je otpočela 24. februara, Sjedinjene Države, Evropska unija, Velika Britanija i njihovi saveznici, uveli su niz sankcija protiv Rusije koje, pored ostalog, ciljaju privredu i finansijski sistem. Govoreći o stanju ruske domaće privrede, Putin je rekao da se inflacija stabilizuje i da se maloprodajna tražnja u zemlji normalizovala. Putin je, u razgovoru sa najvišim vladinim zvaničnicima putem video-linka, rekao da Rusija treba da ubrza proces korišćenja nacionalnih valuta u spoljnoj trgovini pod novim uslovima. Dodao je i da ruski budžet treba da se koristi za podršku ekonomiji. Ruska ekonomija je pogođena neviđenim zapadnim sankcijama koje su osmišljene da kazne Moskvu za invaziju na Ukrajinu. Sankcije su, pored ostalog, dovele i do povlačenja stotina stranih kompanija iz Rusije. Gradonačelnik Moskve je izjavio 18. aprila da je 200.000 građana ruske prestonice u strahu od gubitka posla. Predviđa se da će se ruska ekonomija ove godine drastično smanjiti. Svetska banka predviđa da će se smanjiti za čak 11 odsto, dok druge zapadne prognoze kažu da bi smanjenje moglo da dostigne i 20 odsto. Zvaničnici Evropske unije u međuvremenu raspravljaju da li da uvedu embargo na rusku naftu. Sjedinjene Države i Britanija su već zabranile rusku naftu, sa ciljem da odseku Moskvu od značajnog izvora prihoda.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here