Željko Bodrožić – Stalni pritisci na novinare

0
87

Na prave profesionalne novinare pritisci su stalni i oni se povećavaju sa godinama vlasti Aleksandra Vučića, izjavio je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić.

Položaj novinara u društvu veoma je važan za građane jer su novinari branik demokratije. Međutim, iz godine u godinu njihov položaj je u Srbiji sve teži, ocenio je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić.

Učesnici debate Koalicije za slobodu medija pod nazivom„Medijska scena Srbije u 2021. godini“ saglasili su se da je medijsku scenu u Srbiji 2021. godine obeležilo ukidanje prvostepene presude bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću za podstrekavanja na paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića. Sem toga, tokom ove godine je zabeležen veliki broj pritisaka i napada na novinare, a nekoliko novinarki u okviru akcije na društvenim mrežama o neprijavljivanju nasilja, pisalo je o svojim slučajevima koje nisu prijavile. Koliki je pritisak na novinare i o kakvim pritiscima je najčešće reč, pitali smo predsednika NUNS-a Željka Bodrožića.

Sloboda medija i sloboda izražavanja predstavljaju stub demokratskog društva. Nema demokratije kada nema slobodnih medija i slobode izražavanja. U našem društvu ne postoji svest o značaju medija i novinara, kao i njihove uloge kao kontrolora društvenih pojava i ukazivanja na probleme u jednom društvu kako bi se ti problemi rešili. Danas su u Srbiji takvi mediji izloženi raznim vrstama napada i pritisaka a to je napad ne samo na njihov fizički integritet nego i napad na samu demokratiju. Sloboda medija i izražavanja zagarantovana je kako domaćim tako i međunarodnim propisima. Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda je u članu 10 zagarantovala slobodu izražavanja. Istim članom propisano da korišćenje ovih sloboda povlači za sobom i određene dužnosti i odgovornosti, kao i da se ona može podvrgnuti ograničenjima koja moraju biti propisana zakonom i neophodna u demokratskom društvu. Sloboda izražavanja i medija utemeljena je i u domaće zakonodavstvo. Ustavom republike Srbije zagarantovana je sloboda izražavanja sloboda medija i propisano je da je svako slobodan da bez odobrenja, na način predviđen zakonom, osniva novine i druga sredstva javnog obaveštavanja. Samim ustavom se, takođe, predviđaju i određena ograničenja slobode izražavanja i to samo kada je predviđeno zakonom i kada je to neophodno radi zaštite, između ostalog, određenih prava i ugleda drugih. Takođe, svakom građaninu je zagarantovano i da istinito, potpuno i blagovremeno bude obaveštavan o pitanjima od javnog značaja, kao i pravo na ispravku neistinite, nepotpune ili netačno prenete informacije kojom je povređeno nečije pravo ili interes i prava na odgovor na objavljenu informaciju uređuje se zakonom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here