Predsednik Vučić o proizvodnji električnih automobila

0
94

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, sastao se danas  sa rukovodstvom kompanije Stelantis, koju će predvodio izvršni direktor Karlos Tavareš.

Sastanak Stelantisa i predsednika Aleksandra Vučića održan je u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Potpisan je ugovor sa kompanijom Stelantis, a direktor Karlos Tavareš je rekao da je počastvovan što je danas u Srbiji, gde može da najavi ugovor sa Srbijom  koji podrazumeva “kretanje napred”.

Obratio se i predsednik Srbije koji je rekao da će pokušati da objasni koliko je ovaj dan važan za Srbiju.

Ukupno 190 miliona evra je vrednost ove investicije. Srbija daje 48 miliona evra. “Za nas je to važno zbog Kragujevca, cele Šumadije, ali i Srbije. Nije više pitanje koliko ćemo zaposlenih imati, već kakvu vrednost pravimo, koliko je rast BDP-a”, istakao je Vučić.

– Stelantis će do 2030. imati nešto manje od 80 ili 100 novih modela, u celom svetu. Onda vam je potpuno jasno kakva se revolucija priprema na auto-tržištu. Ponosan sam na naše ljude, uključujući i fabriku u Srbiji. Apsolutno sve se menja u auto-industriji, ali sam veoma srećan, jer znam da su naši ljudi spremni – zaključio je Vučić. Kaže da je kompanija “ovladala tehnologijom” i najavljuje nova električna vozila.

Podsećamo, premijerka Ana Brnabić je početkom godine izrazila uverenje da će kompanija Fijat, koju poseduje upravo Stelantis, ostati u Srbiji i u narednom periodu.

U fabrici Fijat Krajsler Automobili Srbija  bilo je svojevrsnih problema u proteklom periodu, pre svega zbog nedostatka delova – zato je proizvodnja morala da staje u više navrata. Ipak, već duže vreme u javnosti se pominje da bi Fijat u Srbiji mogao da pokrene proizvodnju novog modela automobila.

S druge strane, treba pomenuti da su radnici Fijata u Srbiji ove godine radili veoma malo (zaključno sa 17. februarom radili su svega sedam dana). Ali, sredinom aprila su mediji izvestili kako se radnici vraćaju na posao – sa plaćenog odsustva na koje su otišli u martu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here