KrnjArt festival u Krnjači proslavio pobedu nad zagađivačima

0
74

Borba  za baru Revu u Krnjači u Beogradu, u kojoj su građani uspešno stali na put zagađivačima, proslavljena je osnivanjem ekološkog festivala KrnjArt koji je zabeležila i naša ekipa. Na Svetski dan zaštite životne sredine 5. jun, na dunavskom nasipu u beogradskom naselju Krnjača, u čast prve protestne šetnje i početka borbe za očuvanje bare Reve, organizovan je festival “Krnjart”, čiji je jedan od glavnih organizatora Branislav Grubački Guta iz Zrenjanina.

Festivalom se podseća da su građani, solidarno i udruženi, uspeli da zaustave kamione koji su istovarivali otpad u predeo izuzetnih odlika namenjen za građevinsku deponiju, iako je na tom mestu stanište više od 130 strogo zaštićenih vrsta ptica.

Festival „Krnjart“ su u organizovali Pokret „Novi Optimizam“, udruženja građana „Bela čaplja 1165“ i „Komšija“ – Krnjača, Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) i Građanske inicijative.

Aktivisti udruženja građana „Komšije Krnjača“ poručili su da borba mora biti zajednička, kako bi se od ovog beogradskog naselja učinilo bolje mesto za život. Čuvari Reve, aktivisti udruženja „Bela čaplja 1165“, poručili su da se zalažu za formiranje Beogradskog dunavskog parka, koji bi trebalo da bude javno preduzeće koje bi štitilo prirodu. Smatraju da dunavski nasip gde se „Krnjart“ održava, treba da postane park prirode, a ne industrijska zona.

Programska direktorka Građanskih inicijativa Bojana Selaković je navela da je Reva pokazatelj koliko su lokalne inicijative zaista važne.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić se zahvalio borcima za Revu na tome što su pokazali Srbiji kako se bori za svoj kraj, te da će se “taj pelcer borbe” proširiti drugde. Jedan od osnivača NEA Milenko Jovanović je naveo da se vazduh u Beogradu nalazi u trećem stepenu zagađenosti, a da se i ne radi da se to poboljša. . Ocenio je da se “građani zamajavaju nepotrebnim projektima” i da je zakon potpuno anuliran, te da “država štiti zagađivače, a ne građane”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here