Dragan Radović – Svaki evro koji dobijemo od države na poklon je kontraproduktivan

0
284

Svaki evro koji dobijemo od države na poklon je kontraproduktivan, izjavio je ekonomista Dragan Radović, komentarišući nedavno isplaćenu državnu pomoć od 100 evra mladima.

Pod sloganom „Da klikneš od sreće“ država je pravo da se za 100 evra pomoći prijave dala građanima Srbije starosti od 16 do 29 godina. Koliko su ovakve mere populističke a koliko zaista korisne za ekonomiju pitali smo ekonomistu Dragana Radovića.

Država je u dva navrata ove godine mladima od 16 do 29 godina isplaćivala po 100 evra pomoći i za to je ukupno izdvojila više od 25 milijardi dinara.  Prvih sto evra mladi su dobili početkom feburara i tada je novac dobilo njih 1.059.411. Država je u februaru ukupno za ovu namenu izdvojila oko 12,5 milijardi dinara.  Ubrzo nakon toga najavljeno je da će početkom juna mladima biti isplaćeno po još 100 evra pomoći, a osim onih koji su se prijavili za prvih sto evra, novac su sada dobili i oni koji su u međuvremenu napunili 16 godina ili na neki drugi način stekli pravo. Tako je po 100 evra u junu dobilo 1.105.196 mladih, a ministar finansija Siniša Mali je nedavno saopštio da je u tu svrhu isplaćeno 13 milijardi dinara.

Fiskalni savet je početkom ove godine upozorio da se mora prestati sa praksom neselektivnih davanja velikim grupama građana, ali socijalna politika se i u 2022. godini jednim delom sprovodi preko ove vrste davanja. Umesto ovakvih davanja, stvarno efikasna i fiskalno odgovorna socijalna politika bi podrazumvela da se finansijska pomoć isplaćuje samo socijalno ugroženim stanovnicima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here