Branko Dragaš – Dolar će biti zamenjen kao svetska valuta

0
190

Stvara se novi svet i stvara se nova valuta koja će zameniti dolar, ocenio je ekonomista Branko Dragaš.

Da li se sankcije Rusiji zbog vojne intervencije u Ukrajini mogu poput bumeranga vratiti Zapadu i potkopati dosadašnju dominaciju dolara, posebno ako se ima u vidu da je Rusija za “neprijateljske zemlje” uvela plaćanje gasa u rubljama, a tako nešto najavljuje se i za naftu i druge sirovine? Šta bi se desilo ukoliko Rusija napravi dodatni korak, pa nakon “rubljizacije” sklopi “dil” sa Kinom i drugim članicama BRIKS-a, te napravi novu rezervnu svetsku valutu koja bi zamenila dolar kao glavno platežno sredstvo u međunarodnoj trgovini? Da li Amerika postaje zemlja proleterska? Dileme su ovo koje bi, ukoliko se u nekoj bliskoj budućnosti ostvare, mogle iz korena da promene globalni finansijski poredak kakav smo do sada poznavali, ali i do temelja uzdrmaju ekonomske temelje SAD, jedne od najvećih svetskih sila, u svakom pogledu. Ekonomistu Branka Dragaša smo pitali da li je došao kraj dominacije dolara i koja valuta bi mogla da ga zameni na globalnoj sceni.

Prvo upozorenje je već stiglo iz Međunarodnog monetarnog fonda, iz kog je poručeno da finansijske sankcije bez presedana uvedene Rusiji prete da postepeno umanje dominaciju američkog dolara u svetskoj trgovini i dovedu do fragmentiranja međunarodnog monetarnog sistema.

Ukazala je na ovo Gita Gopinat, prva zamenica generalnog direktora MMF-a, u intervjuu za “Fajnenšel tajms”, ocenjujući da bi sveobuhvatne mere koje su zapadne zemlje uvele Rusiji nakon napada na Ukrajinu, pa i ruskoj Centralnoj banci, mogle da podstaknu pojavu malih valutnih blokova zasnovanih na trgovini između zasebnih grupa zemalja.

– Dolar bi ostao glavna globalna valuta čak i u tom ambijentu, ali je fragmentacija na mikronivou sasvim moguća. Već vidimo da neke zemlje pregovaraju o valuti u kojoj će plaćati uzajamnu trgovinu – rekla je ona.

“Fajnenšel tajms” navodi da Rusija godinama nastoji da smanji svoju zavisnost od dolara, te da se ta kampanja ozbiljno ubrzala nakon što su SAD uvele sankcije u znak odmazde 2014. zbog pripajanja Krima Rusiji.

Gopinat je rekla da će veća upotreba drugih valuta u globalnoj trgovini dovesti do dalje diverzifikacije sredstava u deviznim rezervama nacionalnih centralnih banaka.

– Zemlje imaju tendenciju da akumuliraju rezerve u valutama kojima trguju sa ostatkom sveta i u kojima pozajmljuju sredstva od ostatka svijeta, tako da može doći do postepenog trenda okretanja ka drugim valutama – dodala je ona.

Dominacija dolara, po njenom mišljenju, verovatno neće biti dovedena u pitanje u srednjem roku,  napomenuvši da je udeo američkog dolara u međunarodnim rezervama pao sa 70 na 60 procenata u poslednje dve decenije, pri čemu se povećava udeo drugih valuta kojima se trguje, sa australijskim dolarom na čelu.

Ona je zaključila da će rat takođe podstaći usvajanje digitalnog novca, od kriptovaluta do stabilnih koina i digitalnih valuta centralnih banaka, što nameće brzo rešavanje pitanja međunarodne regulative u toj sferi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here