Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević uručila je danas ugovore korisnicima sredstava koji su učestvovali na  konkursu za finansiranje – sufinansiranje projekata u oblasti zaštite i očuvanja kulturnog nasleđa u AP Vojvodini u 2022. godini.

Pozdravljajući prisutne u amfiteatru Arhiva Vojvodine u ime Pokrajinske vlade, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević je istakla da  je posebna čast i privilegija biti sa svim onim korisinicima koji su svojim ozbiljnim radom i projektima učinili sve nas ponosnim, jer se  bave čuvanjem identiteta svih nacionalnih zajednica na ovim prostorima.

Brojne su teme koje su se našle u 167 projekata, neke od njih se bave edukacijom, promovisanjem, podizanjem znanja o vrednovanju i značaju kulturnog nasleđa kroz proces obrazovanja i vaspitanja mladih, koji treba da sačuvaju naše identitete. Podržan je projekat u Opštini Pećinci, koji se odnosi na arheološka istraživanja poslednje prestonice Brankovića u Kupiniku, rekla je resorni sekretar i dodala da će se radovi na arheološkom parku u Čurugu nastaviti.

Tu su i projekti koji se odnose na protivpožarnu zaštitu depoa u Istorijskom arhivu u Beloj Crkvi, u Vršcu će se izgraditi arheološki depo, u Galeriji „Sava Šumanović“ u Šidu unaprediće se umetničko stvaralaštvo fonda, posebno je važno istaći i odličan projekat Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu pod nazivom „Virtualno putovanje Novim Sadom“, kao i mnogi drugi.

Sjajni su i projekti koji se odnose na obeležavanje značajnih jubileja i godišnjica, kao što su: 100 godina od početka doseljavanja do zvaničnog nastanka sela Banatsko Karađorđevo, 30. jubilarni Festival dinarskih Srba u Bačkoj Topoli, Svetski festival sviranja na tradicionalnim intrumentima u Vrbasu i obeležavanje dve decenije Vidovdanskog sabora u Vrdniku.