Kako do većeg prinosa uljane repice

0
98

Uljana repica interesantna je ratarima koji žele da imaju veću raznolikost u proizvodnji, uvođenjem i ozimih useva u strukturu setve.

Padavine u prethodnim danima su povećale interesovanje proizvođača za setvu uljane repice. Tome doprinosi i dobra otkupna cena i tražnja za uljanom repicom. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u sezoni 2021/2022. uljana repica je bila posejana na više od 27.000 hektara. Očekivanja su da dođe do povećanja setvenih površina, posebno što nakon iskustva sušne godine poljoprivrednici žele da imaju veću raznolikost u proizvodnji, uvođenjem i ozimih useva u strukturu setve. Podaci za ovu proizvodnu godinu 2021/2022. ukazuju da će ovo biti jedna od najtoplijih sezona. Prema nekim podacima prosečna temperatura tokom jula bila je za dva stepena viša od višegodišnjeg proseka. Krajem jula i početkom avgusta nastavljen je trend pojave izuzetno visokih temperatura praćenih toplotnim talasima, relativno novim pojmovima na koje ćemo morati da se naviknemo istovremeno postavljaući pitanje kako biljke to da urade. Sve ovo, kako se očekuje, uzrokovaće povećanje površina pod uljanom repicom. Ključan momenat predstavljaće i vremenske prilike koje treba da omoguće adekvatnu pripremu zemljišta za setvu u optimalnim agrotehničkim rokovima.

Na visinu prinosa uljane repice utiče veliki broj činilaca, prvenstveno agroekološki uslovi, a zatim rodnost i adaptabilnost odabrane sorte ili hibrida uljane repice. Vreme setve je važno za ravnomerno nicanje, a preporučuje se nakon kiše u optimalnom roku tokom septembra, kako bi se izbeglo propadanje semena i podsejavanje. Klimatski faktori, prvenstveno temperature i padavine, imaju izuzetno važnu ulogu, kako u nicanju tako i kasnije tokom sezone. Pored vremena setva i dubina setve je važna za ravnomerno nicanje naročito kod uljane repice, kao i svih biljnih vrsta sa sitnim semenom. Potrebno je odabrati i odgovarajuću sortu/hibrid koja je prilagođena pedološkim i klimatskim uslovima regiona gajenja, gde može da ostvari sav svoj potencijal.

Izuzetno je važan pravilan izbor sorte uljane repice u cilju ublažavanja dejstva prirodnih nepogoda jer svaka sorta ima specifične prednosti koje je mogu učiniti pogodnom za određene uslove gajenja. Poljoprivrednici u Srbiji imaju mogućnost da odaberu brojne visokoprinosne sorte stvorene u našim agroekološkim uslovima. Značajno je da proizvođači prate preporuke u vezi sa izborom savremenih sorti prilagođenih uslovima gajenja u određenim rejonima radi ostvarivanja što većih prinosa. Pri tome, sopstveno iskustvo u proizvodnji je nezamenljivo zbog specifičnosti koje svaka proizvodna parcela ima i gde veština proizvođača dolazi do izražaja primenom adekvatnih agrotehničkih mera. Važno je i povećati raznovrsnost sortimenta u proizvodnji uljane repice korišćenjem sorti različitih morfoloških, fizioloških i produktivnih osobina (visina biljke, broj grana, vreme cvetanja, broj ljuski, masa semena, vreme sazrevanja). To omogućuje da u slučaju smanjenih vrednosti jedne osobine koja utiče na smanjenje prinosa, druge osobine učestvuju u kompenzaciji prinosa, što obezbeđuje stabilnost proizvodnje. Edukacijom proizvođača i daljim poboljšanjem sortimenta, tehnologije i mehanizacije, realno je očekivati povećanje površina pod uljanom repicom u Srbiji i sigurnost proizvodnje i u uslovima klimatskih promena.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here