Volodimir Tolkač – Zahvalni smo za pomoć koju Srbija pruža Ukrajini

0
88

Kada je reč o solidarnosti srpskog naroda sa ukrajinskim možemo reći da smo u potpunosti zahvalni za humanitarnu pomoć koju Srbija pruža Ukrajini i zahvalni smo na gostoprimstvu koje osećaju naše izbeglice koje su ovde došle rekao je ambasador Ukrajine u Republici Srbiji Volodimir Tolkač.

Ukrajina je dobila nezavisnost od Sovjetskog Saveza u trenutku kada je već buktao rat u bivšoj Jugoslaviji. Savezna Republika Jugoslavija, koju su činile Srbija i Crna Gora, uspostavila je diplomatske odnose s Ukrajinom već 1994. Od osude NATO bombardovanja Jugoslavije 1999, a zatim i demokratskih promena u Srbiji 2000. i Ukrajini 2004, kao i nepriznavanja nezavisnosti Kosova, odnosi između dve zemlje bili su stabilni. Ukrajinskog ambasadora u Republici Srbiji Volodimira Tolkača smo pitali kako komentariše podršku srpskog naroda i koliko ona znači Ukrajincima?

Na današnji odnos Srbije i Ukrajine najviše utiče Rusija, a od početka rata na istoku Evrope, Beograd nije osećao snažan pritisak – ni sa zapada, ni iz Moskve – da se opredeli koga će podržati u ovom sukobu. U Beogradu je nekoliko puta do sada u organizaciji neformalne grupe “Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata”, upućen zahtev da se trupe Ruske Federacije odmah povuku sa teritorije suverene Ukraijine i da se svi počinioci ratnih zločina u kojima je stradalo više desetina hiljada civila odmah isporuče pravosuđu Ukrajine, radi suđenja za ratne zločine. Sa skupa je poručeno i da se mora negovati solidarnost sa svim ljudima, bez obzira na njihovu etničku pripadnost i na politike, jer će bez toga ovaj svet otići dođavola“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here