Čuvanje krompira i sprečavanje klijanja krtola

0
84

Klijanje uskladištenih krtola krompira može da dovede do njihovog potpunog propadanja. Mnogo je faktora koji utiču na ovu prirodnu pojavu, a cilj je da se proces što više odloži kako bi imali što manje gubitke.

Krtole koje skladištimo i čuvamo preko zime moraju da budu zrele s formiranom pokožicom, očišćene od zemlje, bez oštećenih i trulih primeraka. U zavisnosti od sorte, proces klijanja počinje već jedan mesec posle vađenja iz zemlje, a kasne sorte mogu da odlože ovu pojavu za oko pet meseci. Prve se troše one koje se ne mogu dugo čuvati i brzo počinju da dehidriraju ili klijaju. Krompir treba čuvati na tamnom i hladnom mestu a temperatura i vlaga igraju presudnu ulogu. Temperatura treba da se kreće između sedam i 10 stepeni Celzijusa. Može da se drži na oko pet stepeni skoro nepromenjen. Vrednost temperature utiče na dužinu pa pri temperaturi od 4,5 stepeni Celzijusa može da traje oko sedam meseci, a na višim treba ga iskoristiti za tri do četiri meseca. Na nama je da obezbedimo konstantnu temperaturu, jer će oscilacije ubrzati klijanje i pojavu skladišnih bolesti. Vazduh u skladištu ne sme biti suv, jer će dovesti do dehidracije a previše vlage će dovesti do brzog truljenja. Idealna bi bila vlaga od 80 do 90 odsto uz dobru cirkulaciju vazduha.

Čuvanje u kući ili stanu može da se obavi u papirnoj vreći, kartonskoj kutiji, mrežastim vrećama. Izbegavajte da ga držite na toplom mestu, jer što je toplije to je brže klijanje i propadanje krtola koje postaju mekane. Ne ostavljate ga pored drugog voća i povrća koje ima jak miris ili pospešuje ovu pojavu kao što su crveni luk, beli luk, banana, kruška. Kada je u pitanju jabuka, primećeno je da one pored krompira postaju mekane i kašaste, a da s druge strane jedna ili dve jabuke umanjuju intenzitet klijanja. Začinsko i lekovito bilje, posebno njihova ulja, imaju veliki uticaj na procese koji se dešavaju unutar krtola. Žalfija, lavanda, metvica i ruzmarin svojim eteričnim uljima snažno sprečavaju ovu pojavu i propadanje. Manji komad papira natopite eteričnim uljem i stavite u blizini uskladištenog krompira. Odlične rezultate je dalo ulje nane. Postupka se redovno mora obnavljati svake dve do tri sedmice, jer ulje ispari. Ne koristi se ako se krompir čuva u metalnim ili plastičnim posudama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here