Feđa Štukan o filmskoj produkciji u Holivudu, Bosni i Srbiji

0
130

Sarajevski glumac Feđa Štukan rekao da je se filmska produkcija u Holivudu, Srbiji i Bosni razlikuje najpre po količini opreme na setu ali i po broju ljudi koji rade na filmu. Navodi i da je budžet za snimanje filmova u Holivudu daleko veći nego što je u Bosni i Srbiji.

Sarajevski glumac Feđa Štukan pojavio se u nekoliko holivudskih filmova – Kursk – poslednja misija (2018), Savršen dan (2016) i Dete 44 (2015). Ipak, kaže da je najponosniji na ulogu koju je ostvario u Srbiji, u seriji „Nečista krv”, za koju je morao da savlada „kako da govori srpski sa albanskim naglaskom”. Trenutno je publici u Srbiji poznat po ulozi u seriji “Klan”. U Bosni je skoro snimio seriju “Kotlina”. Koliko se razlikuje filmska produkcija u Holivudu, Srbiji i Bosni pitali smo glumca Feđu Štukana.

Srpska filmska asocijacija predstavila je Analizu ekonomskih efekata i efikasnosti podsticaja za strane i domaće audio i video produkcije koju je uradio stručni tim Naučno-istraživačkog centara Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Podaci pokazuju da se na svaki 1 evro koji država daje kao podsticaj za strane produkcije, snimanje filmova, serija, kao i postprodukciju u Srbiji, vrati 4,5 evra prihoda. Poslednjih godina u Srbiji snima se sve više stranih i domaćih filmova i serija. Pored prestiža što u nekima od najvećih holivudskih hitova možemo da prepoznamo delove naših gradova ili poznate krajolike, zahvaljujući stranim, ali i domaćim produkcijama kojih je sve više, ostvaruje se i značajna zarada.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here