Darko Trifunović – Rusija Srbiju koristi kao taoca

0
236

Nema razloga da brinemo o snabdevenosti energentima, smatra direktor Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost Darko Trifunović i dodaje da Srbija nije ugrožena energetski već od strane ruske agenturne mreže koja je Srbiju pretvorila u svoju koloniju u kojoj radi šta hoće. On je naglasio i da Rusija Srbiju godinama koristi kao taoca i u međunarodnoj i u lokalnoj politici.

Novi paket sankcija, koji su izglasale države članice Evropske unije, podrazumeva i ograničavanje cene nafte koju Rusija izvozi u treće zemlje, izvan EU. Na insistiranje Hrvatske, osmi paket sankcija obuhvatio je i Srbiju koja preko Jadranskog naftovoda neće moći da uvozi rusku naftu. „Uprkos tome što je predlog Evropske komisije predviđao izuzetak od kojeg bi Srbija mogla da profitira, a tiče se i Jadranskog naftovoda, Hrvatska i još nekoliko država članica pobrinule su se da taj deo predloga ne prođe jer je zaključeno da za njega nema opravdanja”, navode hrvatski mediji. Srbija će zbog toga morati da se okrene drugim načinima dobavljanja nafte, što će svakako uticati na rast cena, a to znači da će Srbija zbog Hrvatske i ovog poteza morati da plaća skupu naftu. Da li građani Srbije, u susret grejnoj sezoni, treba da brinu zbog snabdevenosti energentima pitali smo Darka Trifunovića, direktora Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je, u obraćanju poslanicima u Narodnoj skupštini, na posebnoj sednici na čijem je dnevnom redu bio izbor Vlade i polaganje zakletve predsednika i članova Vlade, istakla da će se nova vlada suočiti sa velikim i zahtevnim izazovima jer se od 24. februara ove godine, kada je započeo rat u Ukrajini, promenilo sve u svetu, a posebno na evropskom tlu. Gotovo jedina spoljnopolitička tema je Ukrajina i odnos prema Ruskoj Federaciji. Dve isključive ekonomske teme postale su energetika i inflacija, a najveća jagma u budućnosti biće jagma za energentima i hranom. Zbog toga “nikoga ne treba da čudi što će apsolutni prioritet u mandatu ove Vlade biti energetika“ rekla je Brnabić poručivši da će u novu energetsku politiku Srbije biti uloženo oko 12 mijardi evra u narednim godinama u okviru razvojnog plana Srbija 2025.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here