Džon Bosnić – O uslovima za uzgoj i plasman industrijske konoplje

0
296

Srbija, nekada lider u proizvodnji industrijske konoplje, sada ima zakone koji ne podstiču njenu proizvodnju iako se od ove biljke dobija 75.000 proizvoda. O uslovima za uzgoj i plasman industrijske konoplje razgovarali smo sa Džonom Bosnićem, novinarom i političkim konsultantom, koji se bavi uzgojem ove biljne kulture.

Industrijska konoplja nije nova kultura na našem podneblju i može se reći da je nepravedno zapostavljena, iako se može gajiti na svim vrstama zemljišta. Srbija je inače, u prvoj polovini prošlog veka bila najproduktivniji proizvođač konoplje na svetu. U varošici Odžaci bilo je svetsko sedište berze konoplje. „SFR Jugoslavija 1964. godine uništava ovu biljku, a posao sa industrijskim kanabisom je danas unosan kao posao sa naftom“, kaže za Telegraf Biznis Bojan Dragićević, iz Canabis Balkan udruženja, koji ulaže mnogo napora da se pre svega spere ljaga sa imena ove biljke. Kakvi su uslovi za uzgoj i plasman industrijske konoplje pitali smo novinara Džona Bosnića.

Šezdesetih godina, Srbija je proizvodila konoplju na preko 60.000 hektara, imala je industriju koja je zapošljavala desetine hiljada ljudi i bila je lider u proizvodnji konoplje i plasiranju proizvoda od nje. Ova industrija u svetu važi za najbrže rastuću industriju u poslednjih tri godine i danas je poznato da se od industrijske konoplje može dobiti više od 75.000 proizvoda. I pored svega toga, Zakon o bezbednosti hrane koji se bavi konopljom, ne podstiče gajenje ove biljke. Šta je to što u našem zakonu koči poljoprivrednike da ulože kapital u proizvodnju konoplje komplikovano je objasniti i tiče se dozvoljenog procenata psihoaktivne supstance u konoplji koji je po našem zakonu manji nego u drugim zemljama. Sadnju i seme koje će biti posejano, odobrava Ministarstvo poljoprivrede Srbije, a ono je nadležno i za nadzor proizvodnje konoplje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here