Marko Jeremić – Uvođenje sankcija Rusiji bi bilo pogubno

0
202

Srbija ne treba da uvede sankcije Rusiji, smatra novinar i politikolog Marko Jeremić i naglašava da bi uvođenje sankcija imalo značajne posledice po Srbiju pogotovo kada je u pitanju status Kosova, ali i zavisnost Srbije od ruskog gasa.

Evropski parlament usvojio je većinom glasova izveštaj u kom se traži da se pristupni pregovori sa Srbijom uslove usklađivanjem zvaničnog Beograda sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije, odnosno uvođenjem sankcija Rusiji. U izveštaju se navodi da je neophodno dati prioritet usklađivanju zemalja kandidata sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU. Da li Srbija treba da uvede sankcije Rusiji i koje bi bile posledice njihovog uvođenja odnosno neuvođenja pitali smo novinara Marka Jeremića.

Da li bi Vlada Srbije trebalo da uvede sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu? To je pitanje na koje u svakoj novoj anketi istraživači javnog mnjenja dobijaju isti ili sličan odgovor – građani Srbije se dominantno protive takvoj odluci. Njihov stav se ne menja uprkos eskalaciji na ratištu, ali ni uprkos ekonomskoj i energetskoj krizi koja se sve više produbljuje. Istraživači kažu da bi prilično stabilan odnos prema tom pitanju mogao da postane klimav ukoliko bi građani osetili da bi Srbija morala da plati visoku cenu za takvu poziciju. Čak 78 odsto građana reklo je da bi okrenulo list ukoliko bi Rusija priznala Kosovo i Metohiju, a 56 odsto ukoliko bi EU i SAD uveli sankcije Srbiji. 26 odsto građana kao razlog za promenu odluke vidi veliki pritisak na Srbiju, a 24 odsto smatra da bi bila dovoljna veća ekonomska pomoć.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here