Kako doći do državne pomoći za lečenje u inostranstvu

0
102

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) finansira troškove lečenja i dijagnostike u inostranstvu, ukoliko u Srbiji nema odgovarajuće terapije, ali udruženja pacijenata kažu da se na državnu pomoć „predugo čeka”.

U Srbiji trenutno stotine dece i odraslih pokušavaju da sakupe novac za lečenje u inostranstvu. Pored poznatih SMS kampanja, neki od njih pomoć mogu dobiti i od države. Ministarstvo zdravlja, međutim, nije potrošilo ni 40 odsto sume odvojene u ove svrhe za 2021, navodi se u Predlogu zakona o završnom računu Republike Srbije za 2021. godinu.

Prva adresa za one kojima je neophodno lečenje i dijagnostika van zemlje, jeste Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO), koji lečenje i dijagnostiku retkih genetskih bolesti u inostranstvu finansira samo ukoliko potrebne usluge nisu dostupne u Srbiji. Na sajtu fonda postoji lista oboljenja, stanja i povreda koje mogu da budu osnov za upućivanje. Među njima su bolesti srca, krvnih sudova, pluća, pojedini oblici kancera – leukemije i anemije, kao i neke oftamološke i neurološke bolesti. Pacijent u inostranstvo može da bude poslat i na transplantaciju jetre, ali samo ukoliko nema kontraindikacije. Neke od kontraindikacija su gojaznost, osteoporoza, dijabetes sa oštećenjem organa i bolesti zavisnosti. Uslovi upućivanja na lečenje ili dijagnostiku u inostranstvo propisani su Pravilnikom Ministarstva zdravlja. Osnovni je da pacijent poseduje važeću zdravstvenu knjižicu. Osim odlaska pacijenta u inostranstvo, država može da pokrije troškove dolaska inostranog lekara u Srbiju.

Ako Republički fond za zdravstveno osiguranje odbije zahtev, pacijenti se mogu obratiti Budžetskom fondu Ministarstva zdravlja. Fond je osnovan 2014. sa ciljem obezbeđivanja dodatnih sredstava za pacijente, za koje „RFZO ne može da obezbedi dovoljan iznos za lečenje”. Za sredstva iz ovog Fonda mogu se prijaviti i pacijenti kojima je neophodna terapija koju fond ne pokriva.

Na zahtev pacijenta, postupak za upućivanje u inostranstvo o trošku RFZO-a pokreće zdravstvena ustanova u Srbiji. To mora biti ustanova tercijarnog tipa, odnosno regionalna, pokrajinska ili republička bolnica. Prvi korak je pribavljanje mišljenja lekarskog konzilijuma u kojem se tvrdi da su iscrpljene sve mogućnosti u Srbiji i predlaže lečenje u inostranstvu. Zatim je potrebno pronaći inostranu zdravstvenu ustanovu koja bi eventualno mogla da leči pacijenta. Na sajtu RFZO postoji spisak 64 inostrane bolnice, u kojima država može da pokrije troškove lečenja. Među njima su klinike u Nemačkoj, Francuskoj, Rusiji, Češkoj, Izraelu i još nekim zemljama. Kada pronađu ustanovu, pacijenti šalju medicinsku dokumentaciju, na osnovu koje strana bolnica daje mišljenje o perspektivi lečenja o konkretnom slučaju. Pozitivno mišljenje ustanove iz inostranstva je još jedan uslov za dobijanje državne pomoći. Prijava se šalje poštom ili predaje lično na pisarnici RFZO, koja se nalazi na adresi Jovana Marinovića broj 2, Beograd. Ova prijava treba da sadrži popunjen Zahtev za upućivanje na lečenje u inostranstvo, koji je dostupan na sajtu RFZO pod nazivom Obrazac 1 upućivanje, kompletnu medicinsku dokumentaciju o lečenju u Srbiji, kao i mišljenje lekarskog konzilijuma. Kada RFZO da pozitivan odgovor, preostaje još jedan korak – potvrda zdravstvene ustanove da će primiti pacijenta, odnosno da će uraditi dijagnostiku retke genetske bolesti sa datumom početka lečenja. Na kraju procesa, RFZO donosi odluku o dodeljivanju državne pomoći u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here