Niske temperature lakše se podnose u toploj prostoriji uz ukusno toplo jelo. Da bi vaš zimski jelovnik bio što bogatiji i ukusniji, potrebno je da imate začine i ukusno povrće u saksiji koji će da poboljšaju svaki vaš obrok.

Gajenje biljaka nije toliko teško, a trud se isplati sa prvim plodovima koje proizvedete. Postoji veliki broj biljaka koje mogu da se gaje u zatvorenom prostoru, a to mogu biti: paradajz, kelj, rotkve, ljute paprike, origano, ruzmarin, potočarka, paprika i mnoge druge.

Biljke birajte prema tome šta najviše volite da pripremate i na osnovu toga koliko prostora imate za gajenje. Ukoliko imate slobodan prostor na simsu, možete da gajite aromatično bilje. Oni koji imaju više prostora mogu da budu veoma kreativni i da gaje razne vrste povrća. Za početak proizvodnje treba obezbediti saksije ili veće posude, zemlju i odgovarajuće osvetljenje koje će oponašati dnevnu svetlost. Začinske biljke i salate se preporučuju za početnike u ovakvoj vrsti proizvodnje. Oni lako i brzo rastu, imaju plitko korenje, pa mogu da opstanu u manjim saksijama. Zelena salata, kelj i spanać mogu da se gaje u saksijama.

Ukoliko se odlučite za gajenje paradajza ili paprike, imajte u vidu da mogu da se orezuju ili se odlučite za sorte koje nemaju veliku količinu lisne mase. Za gajenje paradajza treba pobiti kolje kako bi mogao da sazri. Za razvoj  biljaka svetlost je od ključne važnosti. Bez obzira o kojoj se sezoni radi, kuća je uvek previše tamna za uzgajanje biljaka. Preko zime čak i malim staklenim baštama je potrebna dodatna svetlost. U tom periodu biljkama i zelenišu dovoljno je nekoliko sijalica od 50 vati, ali većim biljkama potrebno je jače osvetljenje. Jače osvetljenje troši više električne energije, ali svetlost i toplota koju proizvode pomoći će vašim biljkama da cvetaju. Oni se obično postavljaju u svetlosne kutije napravljene da oponašaju sunčeve zrake tokom leta.

Tokom usavršavanja ovog načina uzgajanja sigurno ćete praviti određene greške. Najbitnije je da ovu baštu tretirate kao i svaku drugu. Obratite pažnju i redovno uklanjajte osušeno i opalo lišće. Takođe, redovno đubrite i nemojte da ih previše zalivate. Biljke koje se gaje u zatvorenom prostoru podložne su gljivičnim oboljenjima tako da se preporučuje upotreba ventilatora kako bi se sprečila kondezacija i omogućilo cirkulisanje vazduha oponašajući vetar koji duva na otvorenom prostoru.