Mere za prevenciju malignih bolesti

0
61

Obolevanje od malignih bolesti u svetu je poraslo na 19,3 miliona ljudi i registrovano je 9,9 miliona smrtnih slučajeva od svih lokalizacija malignih tumora u 2020. godini, pokazuju najnovije procene Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodne agencije za istraživanje raka, objavio je danas Institut za javno zdravlje Srbije.

Tokom života, jedan od pet muškaraca i jedna od šest žena će oboleti od raka, a jedan od osam muškaraca i jedna od 11 žena će umreti od nekog oblika maligne bolesti, prenosi Batut.

Rak pluća, rak dojke i rak debelog creva su vodeće lokalizacije raka u obolevanju i u umiranju i te tri vrste raka čine zajedno jednu trećinu novoobolelih i umrlih osoba od raka u svetu. Rak pluća je najčešće dijagnostikovan rak kod muškaraca i čini 14,3 odsto svih novih slučajeva raka i 21,5 odsto svih smrtnih slučajeva od raka kod muškaraca.

Rak dojke je najčešće dijagnostikovan maligni tumor kod žena, 24,5 odsto svih novootkrivenih slučajeva raka, i vodeći uzrok smrti od raka kod žena 15,5 odsto, a slede ga rak pluća 13,7 odsto i rak debelog creva 9,5 odsto. Fizička aktivnost i izbalansirana ishrana su mere prevencije raka debelog creva, dojke i prostate.

U Srbiji su doneti nacionalni programi za skrining raka grlića materice, raka dojke i kolorektalnog raka, koji će u narednom periodu značajno smanjiti obolevanje i umiranje od navedenih lokalizacija malignih tumora. Na skrining raka dojke pozivaju se žene starosti od 50 do 69 godina. Mamografski pregledi predviđeni su da se rade svim ženama navedenog uzrasta na dve godine. Skriningom na karcinom grlića materice obuhvaćene su žene uzrasta od 25 do 64 godine, koje se pozivaju na preventivni ginekološki pregled i Pap test jednom u tri godine.

Ciljna grupa za testiranje na rak debelog creva obuhvata građane oba pola starosti od 50 do 74 godina, koji se jednom u dve godine pozivaju na testiranje na skriveno krvarenje u stolici. Na osnovu najnovijeg istraživanja zdravlja stanovništva, u Srbiji je 2019. godine, na osnovu izmerene vrednosti indeksa telesne mase (ITM), bilo 40,5 odsto normalno uhranjenog stanovništva uzrasta 15 i više godina, dok je više od polovine 57,1 odsto bilo prekomerno uhranjeno, odnosno predgojazno 36,3 odsto i gojazno 20,8 odsto.

Konzumiranje alkohola povećava rizik od nastanka raka usta, ždrela, dojke, debelog creva i jetre, pa je četiri, odnosno šest puta veći rizik od nastanka raka organa za varenje imaju osobe koje dnevno popiju oko litar vina ili dva litra piva u odnosu na osobe koje povremeno ili nikada ne konzumiraju alkohol.

Rezultati istraživanja su pokazali da u Srbiji 50,7 odsto stanovništva ne konzumira alkohol, 39,3 odsto nije nikada probalo alkohol i 11,4 odsto nije konzumiralo alkohol u proteklih 12 meseci.

Muškarci u Srbiji u većem procentu svakodnevno piju, čak osam puta više u odnosu na žene, dodaje se u istraživanju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here