Zakon o zabrani pušenja: Ministarka Grujičić insistira na strogoj kontroli i milionskim kaznama

0
149

Predlog o potpunoj zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima u Srbiji postoji, ali još nije došao na dnevni red za usvajanje, a kako je izjavila ministarka zdravlja Danica Grujičić: “Zabrana je predviđena novim nacrtom zakona, što znači da bi uskoro mogli da očekujemo javnu raspravu, a da bi zakon bio usvojen mora da prođe Vladu i parlament”.

Ukoliko se usvoji predlog o potpunoj zabrani pušenja u zatvorenom prostoru to će se odnositi i na elektronske cigarete. Kako se saznaje, ono što se odnosi na cigarete, odnosiće se i na elektronske cigarete, te će u svim javnim prostorima, kao i u firmama i one biti zabranjene. Srbija je 2010. godine dobila Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu. Njime je zabranjeno pušenje u zatvorenom radnom i javnom prostoru i u javnom prevozu, ali su ugostiteljski objekti izuzeti.

Nakon toga, mnogi ugostiteljski objekti podelili su prostor na pušački i nepušački, iako ta vrsta “pregrade” u suštini ne znači ništa, jer dim dopire do svih u prostoriji. Ipak, ako bi se usvojila potpuna zabrana, pušenje bi bilo dozvoljeno samo u bašti objekta.

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić izjavila je da svaki zakon ide na uvid svim ministarstvima i da pre usvajanja treba da prođe i Vladu i Skupštinu, ali je podsetila da mi kao zemlja i kao narod “ne smemo da se brukamo zbog pušenja u zatvorenom prostoru”.

Ministarka objašnjava da se Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu odnosi na zabranu pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, ne samo u ugostiteljskim. “Zakon podjednako tretira duvanske proizvode kao i elektronske cigarete. Mislim da zaista više ne treba kao zemlja i kao narod da se brukamo zbog pušenja u zatvorenom prostoru jer, zaboga, to je sad neko veliko zadovoljstvo koga ne možemo da se odreknemo. Treba misliti na karcinom pluća koji je u Srbiji u porastu, jer je dokazano da 95 odsto obolelih od tog tumora čine pušači ili oni koji su bili dugogodišnji pušači”, kaže ministarka.

Kako je istakla, Zakon o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru je završen i čeka usklađivanje sa ostalim zakonima, te je podvukla da je važno da kaznena politika bude dobro sprovođena. “Ono što je važno je kaznena politika koja mora da bude dobro sprovođena, odnosno, inspekcije moraju ići u kontrolu. Jer ako naplatite 5.000 dinara nekome kome je puna kafana, a sve zadimljeno, onda nećemo ništa uraditi. Ali ako treba da plati kaznu od milion dinara, onda mislim da će se dobro zamisliti”, izjavila je Grujičić. Inače, predlog o potpunoj zabrani pušenja u zatvorenom prostoru izazvao je buru u javnosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here