Šta je regenerativna poljoprivreda?

0
153

Značaj šuma u apsorpciji ugljen-dioksida iz atmosfere se ne može dovoljno naglasiti i zbog toga se veliki deo napora u borbi protiv klimatskih promena odvija na planu pošumljavanja. Međutim, da li ste znali da i zemljište ima značajnu, ako ne i jednaku ulogu u ovoj borbi? Ključ leži u primeni principa regenerativne poljoprivrede, kojima se povećava prisustvo organskih materija, kao i kapacitet zemljišta za skladištenje ugljenika, uz brojne dodatne agronomske prakse koje rezultuju plodnijim njivama i većim prihodima za poljoprivrednike i doprinose smanjenju emisije ugljen-dioksida u atmosferu.

Regenerativna poljoprivreda podrazumeva kombinaciju tradicionalnih praksi i savremenih tehnologija, koje pozitivno utiču i na obnovu biodiverziteta. Iako je reč o relativno novom konceptu, on je globalno priznat i već nekoliko sezona se sprovodi i na banatskim njivama u našoj zemlji. Nestlé je u Srbiji od kraja 2021. godine uključio svoje najveće lokalne dobavljače povrća za „Začin C“ u program regenerativne poljoprivrede koji ova kompanija godinama sprovodi na globalnom nivou. Danas se sušeno povrće za proizvodnju „Začina C“ gaji na srpskim njivama uz pomoć organskog đubriva, umesto veštačkog, a poljoprivrednici koriste napredne tehnologije poput dronova za održavanje i nadzor useva i koriste inovativne prakse kao što su pokrovni usevi da obogate zemljište i sačuvaju ga za nadolazeće generacije.

Intenziviranje poljoprivredne proizvodnje značajno je uticalo na smanjenu plodnost zemljišta svuda u svetu i drugačiji pristupi, poput regenerativne poljoprivrede, jesu put ka njegovom „ozdravljenju“. Prakse regenerativne poljoprivrede čuvaju prirodnu strukturu zemljišta i podstiču prirodne procese čime se poboljšava njegova plodnost. Pošumljavanje i sadnja pokrovnih useva, kojima se zemljište štiti od erozije, vetra i vode, deo su novog pristupa domaćih poljoprivrednika koji su prihvatili principe regenerativne poljoprivrede.

Revitalizacijom zemljišta takođe se čuvaju i obnavljaju čitavi ekosistemi koji od njega zavise. Zemljište bogato organskim ugljenikom ima veći biodiverzitet i biološku aktivnost, a samim tim je i plodnije. Biljke koje na njemu rastu su otpornije na sušu, a zemljište je bolji filter za vodu, što poboljšava kvalitet površinskih i podzemnih voda. Boljitak koji donosi regenerativna poljoprivreda mogu da osete svi – od poljoprivrednih proizvođača koji ostvaruju veće prinose, do potrošača do kojih stiže kvalitetna i zdrava hrana – i to ona koja je prešla put od njive do trpeze sa minimalnim uticajem na životnu sredinu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here