Đubrenje kupina – Organska, mineralna i folijarna đubriva

0
168

Savremeni zasadi kupine su visokointezivni i vrlo rodni, i zato ih treba redovno i obilno đubriti. Time se direktno utiče na rentabilnost proizvodnje, duži eksploatacioni period i obezbeđuje visok prinos i dobar kvalitet plodova. Količina i vrsta đubriva zavisi od plodnosti zemljišta, klimatskih uslova i meliorativnog đubrenja. Za đubrenje kupine koriste se organska i mineralna đubriva, a po potrebi i folijarna.

Osnovno đubrenje kupine obavlja se u kasnu jesen i izvodi se stajskim i kompleksnim mineralnim đubrivima. Kupina povoljno reaguje na dobru obezbeđenost zemljišta humusom radi obnove relativno velike vegetativne mase svake godine, ostvarivanja redovnih i visokih prinosa. S obzirom da su zemljišta kod nas dosta oskudna u humusu, veoma je korisno zasade kupina đubriti STAJNJAKOM . Dobro zgorelo goveđe ili ovčije stajsko đubrivo dodaje se svake druge godine u količini od 30-40 t/ha. Količine su veće, 50t/ha, ako se dodaje svake treće godine. Posle rasturanja ovog đubriva obavezno je frezovanje ili plitko oranje. Kompleksno mineralno NPK đubrivo rastura se u novembru ili decembru u količini od 500 do 700 kg/ha. Kombinacije koje najviše odgovaraju kupini su NPK 10:12:26+3% MgO ili NPK 8:16:24 ili KPK 7:14:21. U godini kada se unosi stajnjak ove se količine mogu smanjiti do 30%. Ukoliko se mineralna đubriva ubacuju samo u redove, količine se smanjuju za polovinu.

Za tačnu dozu đubriva najbolje je uraditi kontrolu plodnosti zemljišta. Kupina je voćka koja za svoj razvoj i plodonošenje zahteva veliku količinu kalijuma, nešto manje azota, a zadovoljava se manjom količinom fosfora. Najveće potrebe za kalijumom kupina pokazuje u vremenskom intervalu od početka vegetacije pa do kraja sazrevanja plodova, a za azotom u prvoj polovini vegetacije kada je intenzivan porast izdanaka i rodnih grančica. Vrste mineralnih đubriva biraju se u velikoj meri u zavisnosti od osobina zemljišta, a posebno od njegove pH vrednosti. Na alkalnim zemljištima koristiti od azotnih đubriva amonijum-sulfat, a na kiselim KAN. Kod fosfornih đubriva na alkalnim zemljištima dodavati superfosfat, a na kiselim Tomasovo brašno. Što se kalijumovih đubriva tiče, treba imati u vidu da joni hlora u zemljištu veoma negativno utiču na razvoj i plodonošenje kupine, pa je potrebno, kad god je to moguće, koristiti KALIJUM SULFAT, a ne kalijum hlorid. Dopunsko prolećno đubrenje ili prihranjivanje obavlja se u proleće u dva navrata. Prvi put u fazi kretanja vegetacije, odnosno posle vezivanja i rezidbe (sredinom pa do kraja marta), a drugi put u zavisnosti od potrebe, pred sam početak cvetanja kupine. Količine koje se preporučuju su 200-250 kg/ha KAN-a ili 300 kg/ha amonijum-sulfata ili 150 kg/ha uree.

Drugo prihranjivanje zavisi od stanja ishranjenosti kupine, roda koji se očekuje, prethodno upotrebljenih količina đubriva. Podaci iz prakse govore da u godini u kojoj je upotrebljen stajnjak drugo prihranjivanje nije potrEbno da se ne bi unela prevelika količina azota. Svako kašnjenje u primeni azotnih đubriva ima za posledicu kasniji završetak vegetacije, posebno kod puzećih sorti kupine. To može u pojedinim godinama imati katastrofalne posledice, jer se povećava osetljivost na mrazeve. U slučaju pojave hloroze lišća ili bilo kakvog drugog simptoma nedostatka hranljivih elemenata može se upotrebiti kompleksno folijarno đubrivo preko lista da otkloni te nedostatke.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here