Eskobar – Kurti ima nacrt statuta ZSO, ali ga krije

0
46

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar poručio je, u intervjuu bečkom dnevniku Prese, da Zajednica srpskih opština mora biti formirana. On je rekao i da je samo pitanje da li Kosovo želi da čeka na evroatlantske integracije dok premijer Aljbin Kurti ne ispuni svoju obavezu.

Eskobar je naglasio da “Kosovo sada mora pod hitno da se pomeri”, i naznačio da je osnivanje ZSO međunarodna, pravna, preuzeta obaveza. “To ne zavisi od njega. To nije pitanje između Kurtija i Srbije. To je pitanje između Kosova i Srbije. Čak iako Kurti to ne želi, biće formirana ZSO”, naglasio je Eskobar upitan za otpor kosovskog premijera Aljbina Kurtija formiranju ZSO. On je istakao da je pitanje samo da li Kosovo želi da čeka na evroatlantske integracije dok premijer ne ispuni svoje obaveze. Kako kaže, ako Kosovo ne želi novu Republiku Srpsku kao u BiH, onda mora da iznese svoj predlog šta želi. “Oni su nam rekli šta ne žele. Sada moraju da nam kažu šta žele, na to čekamo”, poručio je Eskobar.

Nespremnost Prištine da se pomeri po ovom pitanju, prema njegovim rečima, pokazuje “nespremnost na pomirenje u sopstvenoj zemlji”. “Naša poruka Kosovu i Srbiji je – sve dok obe strane ne primene važne dogovore iz sporazuma o normalizaciji, nije vreme za ‘business as usual’”, podvukao je Eskobar. On je rekao i da Srbija treba da uputi jasnu poruku da ne toleriše nasilje, kako protiv mirovnih snaga Kfor, tako ni protiv Kosovske policije. Eskobar izjavio i da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ima nacrt statuta ZSO, ali da ga krije, prenosi Reporteri.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here