Vučić i predsednica Indije – Jačanje partnerstva Srbije i Indije u više oblasti

0
82

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa predsednicom Indije Droupadi Murmu o bilateralnoj saradnji u najvažnijim oblastima, koja će doprineti i produbljivanju prijateljskih i političkih odnosa.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare ocenio da je trgovinska razmena dveju zemalja nedovoljna i da trenutno iznosi 330 miliona evra, izrazivši uverenje u to da ona može biti desetostruko veća. On je naglasio da je u toku formiranje zajedničkih tela koja bi trebalo da se bave otklanjanjem prepreka i uspostavljanjem što brže saradnje u budućnosti. U skladu sa tim, privatne indijske kompanije i naša nacionalna avio-kompanija će razmotriti, uz podršku subvencija koje bi jedna i druga država dale zainteresovanim kompanijama, uspostavljanje direktnog leta između Nju Delhija i Beograda, naveo je predsednik. To bi značilo više kontakata naših poslovnih ljudi, ali i mnogo više turista, ukazao je Vučić i naglasio da turistička razmena mora da bude potpomognuta uprošćavanjem viznog režima. On je naveo da je zbog toga zatražio da se u narednih sedam do deset dana u potpunosti uprosti vizni režim sa Indijom da bismo mogli da privučemo što veći broj turista i poslovnih ljudi iz te zemlje.

Na sastanku je, kako je preneo, bilo reči i o saradnji u oblasti odbrane, a jedna od tema bila je i saradnja u oblasti farmacije, naročito generičkih lekova. Verujem da ćemo uspostaviti saradnju i u oblasti kinematografije i IT sektora, predočio je predsednik i u skladu sa tim najavio da ćemo Indiji ponuditi da učestvuje u izgradnji naučno-tehnološkog parka u Kragujevcu. On je precizirao da Srbija u Indiju najviše izvozi jabuke, ali da postoji interesovanje za maline i bobičasto voće, seme i smrznuto voće, i dodao da je jedna od tema bila i ulaganje u energetiku, budući da je Indija jedan od najvećih proizvođača obnovljive energije. Predsednik je ujedno iskazao zahvalnost Indiji na podršci teritorijalnom integritetu naše zemlje i na poštovanju međunarodnog prava i Povelje UN, naglasivši da će se Srbija na isti način odnositi prema Indiji.

Murmu je napomenula da je ovo njena prva poseta nekoj evropskoj zemlji, podsetivši i na to da odnos Srbije i Indije datira još od vremena Pokreta nesvrstanih. Čvrsto smo rešili da razvijamo bilateralne odnose, da promovišemo kontakte naših naroda i da u UN osnažimo saradnju, naglasila je ona i dodala da će se dve zemlje truditi da povećaju saradnju među kompanijama. Srbija je tradicionalni prijatelj Indije i mi želimo da sarađujemo. Mislim da će sa većim brojem poseta naše partnerstvo biti jače, zaključila je predsednica Indije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here