Danas počinje pojačana kontrola saobraćaja, traje do 20. juna

0
40

Uprava saobraćajne policije danas počinje pojačane kontrole saobraćaja usmerene na otkrivanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci.

Kontrole saobraćaja će biti pojačane povodom međunarodne akcije koja se sprovodi u 30 država članica organizacije “Mreža saobraćajne policije Evrope” (Roadpol) od 14. do 20. juna, a akcenat će biti na otkrivanju prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, rekao je za Zlatko Belencan, pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije. To znači, dodao je, da će svi vozači koji budu zaustavljeni biti podvrgnuti alkotestu, a što se tiče droga testa – tu će se podvrgnuti samo oni vozači za koje se posumnja da upravljaju pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. “Kada je reč o paralelnim, odnosno očekivanim rezultatima u narednom periodu, treba reći da je prošla akcija koja je bila usmerena na iste prekršaje pokazala sledeće – 2.000 vozača je bilo otkriveno da je upravljao pod dejstvom alkohola, a 100 pod dejstvom psihoaktivnih supstanici. Sve policijske uprave na teritoriji Republike Srbije imaju droga test i svi će biti uključeni u otkrivanje ovog prekršaja”, rekao je Belencan.

U sklopu ove akcije, od subote, 17. juna u 12 časova do nedelje, 18. juna u 12 časova, širom Evrope biće realizovan takozvani “Alcohol and Drugs Marathon”, kada će u kontroli saobraćaja neprekidno biti angažovani svi raspoloživi alkometri, kao i uređaji za kontrolu prisustva psihoaktivnih supstanci u organizmu. Principom levka određene saobraćajnice će biti obezbeđene od strane saobraćajnih policajaca i svi vozači koji budu kontrolisani biće podvrgnuti testitanju”, rekao je Belencan.

Prema njegovim rečima, kada govorimo o komparativnim rezultatima, treba reći da je stanje bezbednosti saobraćaja znatno povoljnije: smanjen je broj poginulih za 15 odsto, takođe i broj saobraćajnih nezgoda, a 1.300 lica je manje povređeno u saobraćajnim nezgodama nego što je u periodu 2019. i 2022. “Učestvujte u saobraćaju propisno i bezbedno i znajte da imate samo jedan život”, poručio je Belencan.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here