Paprika bakterioza neprijatna bolest plodova

0
91

Visoka vlažnost vazduha zatim visoke temperature pogoduju da se razviju bolesti jedna od njih je kod paprika bakterioza koja može odneti rod.

Izrazito povoljni vremenski uslovi, topla leta sa padavinama kao i obilno navodnjavanje tifonima, rasprskivačima, pogoduju širenju bolesti bakterioze paprike,  te masovnoj infekciji lišća i plodova, što može dovesti do defolijacije biljaka. Ovo obolenje može značajno ugroziti prinos.

Prvi simptomi uočavaju se na naličju lista paprike u vidu tačkastih pega sa izdignutim tkivom što podseća na bradavičasta ispupčenja sa tamnijom zonom u centru. Pri višim temperaturama i vlažnosti vazduha pege se šire, obolelo lišće žuti i opada bolest se prenosi i na cvetnu peteljku, tada cvetovi i mladi plodovi opadaju, a što dovodi do smanjenja prinosa. Na plodovima u okviru pega javljaju se pukotine koje podsećaju na kraste što takođe umanjuje ekonomski efekat proizvodnje.

Mere za suzbijanje prouzrokovača obuhvataju primenu plodoreda, setvu zdravog semena, odstranjivanje biljnih ostataka, gajenje otpornih sorti, zalivanjem u brazde ili kap po kap, i primenu baktericida. Bakterija prezimljava na biljnim ostacima tako da papriku ne treba gajiti na istoj parceli 2-3 godine.

Od hemijskih mera zaštite mogu se primeniti: dezinfekcija semena u 2% rastvoru kaustične sode (NAOH) u trajanju od 10 minuta nakon čega se ono ispira vodom, suši i seje. Tretiranje biljaka u polju vrši se preparatima na bazi bakar oksi hlorida i bakar hidroksida.

Kada se vrši primena bakarnih preparata u vreme cvetanja paprike obavezno je da urade takav tretman u večernjim časovima kako bi fitotoksičnost ovih preparata na cvet bila minimalna.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here