Sve o deviznim penzijama u Srbiji: Ovo su uslovi i neophodna dokumenta

0
24

Tačno 237.564 penzionera u Srbiji trenutno prima penziju iz inostranstva. Ukupna vrednost ovih penzija, kako kažu iz Zavoda za socijalno osiguranje, na godišnjem nivou iznosi oko 800 miliona evra. Najviše deviznih penizonera svoja redovna primanja dobija iz 3 evropske države: Nemačke, Hrvatske i Austrije.

Prema statističkim podacima koje dostavljaju države sa kojima Republika Srbija ima potpisane međunarodne sporazume o socijalnom osiguranju, isplata penzija u Republiku Srbiju vrši se iz 28 zemalja. Većina penzija koje se isplaćuju u Republiku Srbiju su u eurima, isplate se vrše i u drugim valutama (američki dolar, kanadski dolar, švajcarski franak i dr.) Prema podacima Zavoda, prosečna penzija koja leže našim sugrađanima iz inostranstva je oko 3,367 evra godišnje, tj. oko 280 evra mesečno (800 miliona evra godišnje podelimo sa 237.564 deviznih penzionera). Da bi ste mogli da primate inostranu penziju u Srbiji potrebno je pre svega, što je i logično, da ispunite sve uslove za penzionisanje u zemlji u kojoj ste proveli radni vek, kao i da ta zemlja ima potpisan međunarodni sporazum o socijalnom osiguranju sa našom državom.

“Države sa kojima imamo potpisane sporazume su: Austrija, Belgija, BiH, Bugarska, Velika Britanija, Grčka, Danska, Italija, Kanada, Kvebek, Kipar, Kina, Libija, Luksemburg, Mađarska, Severna Makedonija, Nemačka, Norveška, Panama, Poljska, Rumunija, Rusija, Slovačka, Slovenija, Turska, Francuska, Holandija, Hrvatska, Crna Gora, Češka, Švajcarska, Švedska”, piše na sajtu PIO Fonda.

Potrebna dokumenta za starosnu deviznu penziju: Zahtev, fotokopija lične karte,  izvod iz matične knjige rođenih,  dokaz o regulisanom vojnom roku, dokaz o korišćenju prava – evidenciji kod Nacionalne službe za zapošljavanje, dokaz o penzijskom stažu u Republici Srbiji – u originalu, dokaz o prestanku zaposlenja – rešenje (fotokopija), uverenje o obavljanju samostalne delatnosti, koje izdaje nadležni organ opštine, odnosno odgovarajuće udruženje, savez kao i uverenje o plaćenom doprinosu za PIO, sa iskazanim osnovicama doprinosa i iznosom uplaćenog doprinosa, koje je izdala Poreska uprava za period obavljanja samostalne delatnosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here