U energetski sektor Srbije potrebno uložiti oko 15 milijardi evra u narednih 10 godina, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, ističući da jeputokaz za razvoj i investicije dat Planom razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti za period do 2028. godine, sa projekcijama do 2030.

Đedović je, otvarajući konferenciju „PowerTech 2023“ čiji je suorganizator Elektrotehnički fakultet u Beogradu, rekla da će novi proizvodni kapaciteti biti građeni uz aktivnu ulogu javnog sektora i stimulisanje investicija privatnog sektora.

„Doneli smo izmene Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE) i raspisali aukcije za tržišne premije za 450megavata (MW) iz vetra i solara, kao deo trogodišnjeg plana koji podrazumeva da dobijemo novih 1.300 MW kapaciteta iz OIE“, rekla je Đedović. Ona je navela da je obezbeđeno i više od 300 miliona evra za investicije „Elektrodistribucije Srbije“, koje kreću ove godine i koje su važne kako bi se obezbedio stabilan i pouzdan rad mreže i smanjenje gubitaka.

Đedović je rekla da je prioritet i povećanje energetske efikasnosti, gde je pored ulaganja u javne objekte, obezbeđeno i 50 miliona dolara za subvencije domaćinstvima. „Na javni poziv prijavilo se blizu 130 lokalnih samouprava i očekujemo uskoro da budu potpisani ugovori“, rekla je Đedović.

Ona je najavila i da će okvir energetske politike Srbije u narednim godinama biti definisan Integrisanim nacionalnim energetskim i klimatskim planom (INEKP), kao i novom Strategijom razvoja energetike Srbije.

„Za INEKP je započeta javna rasprava, a prva tribina u PKS planirana je za 11. jul. Oba strateška dokumenta planirano je da budu usvojena do kraja ove godine“, dodala je Đedović.