Đedović: U energetski sektor Srbije potrebno uložiti oko 15 milijardi evra u narednih 10 godina

0
39

U energetski sektor Srbije potrebno uložiti oko 15 milijardi evra u narednih 10 godina, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, ističući da jeputokaz za razvoj i investicije dat Planom razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti za period do 2028. godine, sa projekcijama do 2030.

Đedović je, otvarajući konferenciju “PowerTech 2023” čiji je suorganizator Elektrotehnički fakultet u Beogradu, rekla da će novi proizvodni kapaciteti biti građeni uz aktivnu ulogu javnog sektora i stimulisanje investicija privatnog sektora.

“Doneli smo izmene Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE) i raspisali aukcije za tržišne premije za 450megavata (MW) iz vetra i solara, kao deo trogodišnjeg plana koji podrazumeva da dobijemo novih 1.300 MW kapaciteta iz OIE”, rekla je Đedović. Ona je navela da je obezbeđeno i više od 300 miliona evra za investicije “Elektrodistribucije Srbije”, koje kreću ove godine i koje su važne kako bi se obezbedio stabilan i pouzdan rad mreže i smanjenje gubitaka.

Đedović je rekla da je prioritet i povećanje energetske efikasnosti, gde je pored ulaganja u javne objekte, obezbeđeno i 50 miliona dolara za subvencije domaćinstvima. “Na javni poziv prijavilo se blizu 130 lokalnih samouprava i očekujemo uskoro da budu potpisani ugovori”, rekla je Đedović.

Ona je najavila i da će okvir energetske politike Srbije u narednim godinama biti definisan Integrisanim nacionalnim energetskim i klimatskim planom (INEKP), kao i novom Strategijom razvoja energetike Srbije.

„Za INEKP je započeta javna rasprava, a prva tribina u PKS planirana je za 11. jul. Oba strateška dokumenta planirano je da budu usvojena do kraja ove godine”, dodala je Đedović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here