Korisni saveti za letnju setvu spanaća

0
60

Spanać je mnogima jedna od omiljenih povrtarskih kultura. Ako ste se opredelili da ga posejete sada na leto, poslušajte šest ključnih stvari o gajenju te biljke 

 Za gajenje spanaća odgovaraju lakša do srednje teška zemljišta, dobrog kapaciteta za vodu i vazduh. Poželjno je da zemljište ima neutralnu ili slabo kiselu reakciju zemljišta pH 5,5-7,0. Uz to poželjno je da sadržaj humusa bude do 5 posto. Spanać najbrže raste na temperaturi od 18-20 stepeni jer je biljka umerene klime.

Spanać voli vodu i zalivanje. Ako se ne zaliva listovi svenu i požute. Obavezno je zalivanje posle setve da bi se pospešilo što bolje nicanje semena. Zaliva se i u fazi porasta i formiranja lisne rozete. Zalivanje se obavlja u ranim jutarnjim ili večernjim časovima. U letnjoj setvi spanać se seje u drugoj polovini jula i tokom avgusta. Pošto je tada temperatura obično visoka spanać niče za par dana. U letnjem periodu setve spanaća od sejanja do berbe u uslovima navodnjavanja prođe od 45 do 65 dana. Bere se kada formira lisnu rozetu sa 6-8 razvijenih listova pa sve do pojave cvetonosnog stabla. Kada je letnja setva spanaća u pitanju od bolesti treba obratiti pažnju na plamenjaču kao i na sivu i belu trulež koje se pojavljuju u slučaju prekomernog zalivanja. Od štetočina problem mogu praviti zemljišne štetočine kao i lisne vaši.

Kod spanaća, najukusniji su mladi listovi. Od njih možete napraviti razna jela, a najbolje je kada se konzumiraju u svežem stanju jer su tada najbogatiji hranljivim materijama, mineralima i vitaminima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here