Odbor za zdravstvo SSP-a pisao ministarki Grujičić – Podnesite ostavku

0
47

“Ministarko Grujičić jedini način da pokažete da se niste odrekli Hipokratove zakletve je ostavka”… Ovo je poručilo 12 medicinskih radnika Odbora za zdravstvo Stranke slobode i pravde (SSP), a njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

– Poštovana ministarko Grujičić,

Posle nepunih 300 dana od kada ste preuzeli odgovornost za zdravstveni sistem možemo samo da konstatujemo da nikome od vašeg ministrovanja u Srbiji nije bolje. Umesto da ponudite rešenja za nedostatak zdravstvenih radnika, loše uslove rada, liste čekanja koje obesmišljavaju lečenje, Vi ste gospođo ministarko proizvodili nove probleme.

Od početka vređate i ponižavate svoje kolege naročito one najmlađe kojima ste poručili da su razmaženi, a onda im praktično onemogućili da samostalno biraju šta će specijalizirati. Povećali ste broj pregleda koje lekar treba da obavi i tako skratili vreme koje zdravstveni radnici imaju da posvete pacijentu. Zahtevali ste da se zdravstvenim radnicima ukine dopunski rad u privatnoj praksi, ali se niste izborili za značajno povećanje plate koje su manje nego u Crnoj Gori, Makedoniji, Sloveniji, Hrvatskoj, Rumuniji, a o zapadnoj Evropi da i ne govorimo. Mirno sedite u Vladi Ane Brnabić koja najavljuje izgradnju stadiona, a pacijenti ne mogu da se leče u najbližim domovima zdravlja koji se rekonstruišu unedogled kao npr. Dom zdravlja u Železniku.

Gospođo ministarko iako ste se uvek biranim rečima obraćali medicinskim sestrama ništa niste učinili da im obezbedite veća primanja, regulišete status i oslobodite ogromnog posla održavanja soba, kreveta… Zbog toga one masovno odlaze iz Srbije. U uslovima eksplozije zavisnosti od kocke pri čemu je najmlađi ovisnik star samo osam godina, Vi ste gospođo ministarko Grujičić potpisali ugovor sa kockarnicama koje krše zakone i ne obaziru se na zahteve da svoje objekte izmeste na propisane razdaljine od škola, a nakon toga ste dopustili da dnevna bolnica za bolesti zavisnosti u Paunovoj dođe na korak od zatvaranja. I ako ste ministarka, Vi ste gospođo Grujičić pre svega naša koleginica i lekar. Trebalo bi da i Vas, baš kao i sve nas, pre svega obavezuje Hipokratova zakletva. Jedini način da to dokažete je da podnesete ostavku – navodi se u saopštenju Odbora za zdravstvo SSP-a koje potpisuju Dr Snežana Jovanovic Srzentić, Dr Jelena Stojšić, Dr Vladimir Vrsajkov, Dr Radivoj Petrović, Dr Danijel Raspopović, Dragica Dašić, strukovna medicinska sestra, Lazar Lazić, strukovni medicinski radiolog, Dr Nebojša Živanović, Dr Bratislav Ranđelović, Dr Marko Ćurčić, Dr Marko Petrović i Dr Jelena Pantić Vrsajkov.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here