Moljac krompira je na polju, zaštitite krtole

0
30

Na površinama pod krompirom pojavio se moljac koji izaziva oštećenja na lišću, stablu i krtolama. Tokom skladištenja oštećenog krompira nastaju vrlo velike štete. Pogledajte na listove krompira koje ste posejali radi stvaranja krtole za setvu iduće godine, da vas ne iznenade njegove gusenice.

Odrastao moljac krompira je leptir raspona krila 28-30mm, a dužine tela 10-12 mm. Prednja krila su smeđe-žute boje, a zadnja imaju sjajnoljubičasti preliv. Potpuno odrasla gusenica duga je 15 mm, smeđožute boje. Moljac napada cimu krompira i krtole, ali veću štetu nanosi krtolama. Rano u proleće krajem aprila i početkom maja ženka polaže jaja na cimu krompira. Po piljenju, gusenice žive na listu i stabljikama praveći hodnike a potom silaze do krtole. Ženka polaže jaja i u skladištima na otvorene krtole, u dubini okaca. U našim uslovima moljac ima 5-7 generacija.

Na krtolama gusenica može naneti znatne štete, a na cimi slabe. Krtolekrompir plamenjača krompira bolesti krtola bolest krompira praktično nemaju nikakvu tržišnu vrednost. Moljac veću štetu nanosi u toplijim predelima, jer ima veći broj generacija. Zbog toplijeg leta i globalnog otopljavanja u našim krajevima poslednjih godina imamo masovniju pojavu ove štetočine na krompiru.

Mere suzbijanja su sledeće: u skladištima treba održavati temperaturu manje od 10 stepeni C, jer je smanjena mogućnost razvoja moljca; tokom vađenja krompira odvajati povređene i oštećene krtole od zdravih krtola; redovno vršiti preglede u skladištu i prema potrebi obavljati hemijsku zaštitu odgovarajućim insekticidima. Tokom vegetacije krompira teška je hemijska zaštita iz razloga što je štetočina vrlo pokretljiva.

U polju koristimo iste preparate koje koristimo za suzbijanje krompirove zlatice: Confidor, Actara, Mospilan i dr. Za suzbijanje u skladištu, koriste se preparati koji razvijaju otrovne gasove. Ovi preparati nisu u slobodnoj prodaji i suzbijanje moljaca u skladištima vrše samo organizacije koje se bave DDD poslovima. Na parcelama na kojima vađenje krtola neće početi uskoro, pored preventivnih mera radi održavanja kompaktnosti zemljišta i sprečavanja stvaranja pukotina, preporučuje se i hemijski tretman sa insekticidom: Grom (lambda-cihalotrin) 0,25 l/ha (karenca 14 dana).

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here